Owsiane batoniki z jabłkami i cynamonem
Składniki na 12 batoników:
- 2 jabłka, pokrojone w kostkę i ugotowane,
- 175 g płatków owsianych,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 4 białka jaj,
- 1 łyżka stołowa miodu,
- 50 g rodzynek,
- 6 łyżek stołowych (90 ml) odtłuszczonego mleka
Opcjonalnie:
- 30 g odżywki białkowej WPC (dla wersji "po treningowej")
Przygotowanie:
Krok 1: jabłka obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię lub do garnka, dodać nieco wody i "gotować" jabłka do miękkości. Odłożyć, pozostawić do ostygnięcia.
Krok 2: zmieszać w misce składniki w następującej kolejności: płatki owsiane, rodzynki, cynamon, jabłka.
Krok 3: w mleku rozpuścić miód i opcjonalnie odżywkę białkową. Zalać tym pozostałe składniki, wymieszać.
Krok 4: na sam koniec dodać białka jaj. Porządnie wymieszać. "Ciasto" konsystencją będzie przypominać papkę.
Krok 5: przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 6: Piec w temperaturze 200 stopni C przez 15-25 minut. Po tym czasie wyciągamy "ciasto" z piekarnika, czekamy aż ostygnie i na koniec kroimy w prostokąty.
Wartości odżywcze na porcję:
kalorie: 87
białko: 3,1 g (w wersji z WPC: 9 g)
węglowodany: 17 g
tłuszcze: 2 g
błonnik: 2 g.
Batony nie są twarde, a ciut elastyczne i miękkie. Zamiast kupować je w sklepie, zróbcie je sami! :)