Wczoraj na obiad były gotowane żołądki indycze. Żeby nie marnować wywaru gotowałam go ,, porządnie" tzn. z dużą ilością warzyw rosołowych i przypraw.
Żołądki zaserwowałam rodzinie na obiad a na bulionie zrobiłam kartoflankę z ciecierzycą.
Składniki:
1 l – bulionu mięsno - warzywnego ( u mnie z gotowanych żołądków)
Składniki do rosołu
1 marchewka
1/2 pietruszki
kawałek selera
1/3 zielonej części pora
Pół cebuli uprażonej jak do rosołu
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
6-8 ziaren czarnego pieprzu
1 suszony grzybek
2 łyżeczki majeranku
sól do smaku
pieprz grubo mielony do smaku
4 szklanki wody
2 średnie ziemniaki
70 g suchej cieciorki.
Sposób wykonania
Cieciorkę umyć i namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować prawie do miękkości. Wywar z ugotowanej ciecierzycy nie wylewamy, wykorzystamy do zupy. Z warzyw, mięsa i przypraw na wolnym ogniu gotujemy rosół. Ugotowane mięso możemy wykorzystać do innego obiadu lub dołączyć do kartoflanki.
Obrać, umyć ziemniaki i pokroić w kostkę. Wrzucić do wywaru ziemniaki i majeranek - gotować 15 minut . Po tym czasie dołożyć cieciorkę i gotować jeszcze 5-8 min. .Doprawić do smaku pieprzem . Zupa rozgrzewająca, bardzo zdrowa i odżywcza. Smacznego.
.
makrosy
Zmieniony przez - agatha38 w dniu 2014-03-25 21:15:16