Autor artykułu:
Łukasz Kowalski jest doktorantem w Katedrze Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Prowadzi indywidualne konsultacje i seminaria dietetyczne. Jest także autorem kilkudziesięciu artykułów dotyczących żywienia i aktywności fizycznej opublikowanych w czasopismach, takich jak: Kulturystyka i Fitness Sport dla Wszystkich, Fitness Authority oraz Muscular Development.
kontakt: http://180rekompozycja.pl
Wspomniane badanie opublikowane w IJSPP, podobnie jak inne badania posiada pewne ograniczeń, ale również kilka mocnych stron. Podczas tej próby badacze nie stworzyli ściśle kontrolowanych warunków, charakterystycznych dla randomizowanych kontrolowanych badań klinicznych (RCT). Próba polegała jedynie na obserwowaniu rezultatów przygotowań jednego kulturysty. Jednakże interesujące jest, że badanym kulturystą był jeden ze współautorów publikacji – Dr. Chris Fahs (zdjęcie niżej). Ten aspekt niewątpliwie można uznać za zaletę, gdyż trudno byłoby znaleźć drugiego takiego ochotnika, który równie dobrze jak Chris potrafiłby odnaleźć się w tej sytuacji, gdzie kluczowe jest odpowiednie przygotowanie do każdego z pomiarów, rzetelne przedstawienie spożycia a także innych spostrzeżeń i szczegółów istotnych dla prawidłowej interpretacji wyników.
Omawiana próba trwała 12 miesięcy. Pierwsze 6 miesięcy dotyczyło przygotowań do zawodów a kolejne to faza regeneracji po zawodach. Ocenie poddano szereg parametrów (czynności układu krążenia, kompozycja ciała, siła mięśniowa, wydolność aerobowa, nastrój, spoczynkowa przemiana materii, poziomy wybranych hormonów oraz parametrów krwi).
cd: http://potreningu.pl/artykuly/2790/zmiany-parametrow-zdrowotnych-podczas-przygotowan-do-zawodow-kulturystyki-naturalnej