Na zdrowie!
Jajko waży zwykle 50g, w tym białko - 35, a żółtko - 15. Najbogatsze w białko jest żółtko, zawiera go aż 17 procent. W jajku znajdziemy też lecytynę - związek tłuszczowy niezbędny dla wszystkich komórek organizmu. Poprawia on pamięć, obniża zawartość cholesterolu we krwi i zapobiega chorobom układu krążenia. Cholesterol natomiast, którego jajko kurze zawiera zwykle ok. 250mg, jest wprost niezbędny do tworzenia kwasów żółciowych oraz produkcji hormonów. Jednak nadmiar cholesterolu szkodzi. optymalna dawka to 300mg dziennie. Dorośli powinni zjadać więc nie więcej niż 2-3 jajka w tygodniu. Jajka to źródło cennych witamin. Zawierają kwas foliowy - jedną z witamin grupy B, która zmniejsza ryzyko choroby serca, wtaminę B2 niezbędną do przemiany białek, węglowodanów i tłuszczów w energię oraz B6 - zwaną witaminą młodości i witaminę B12 poprawiającą koncentrację, pamięć i ochraniającą nasz system nerwowy.