Suszenie rozpyłowe to bardzo nowoczesna metoda suszenia produktów płynnych, co maksymalnie pozwala zachować ich cenne wartości odżywcze takie jak: witaminy, minerały i antyoksydanty. Wspomniana metoda prowadzona jest w specjalnych wieżach rozpyłowych, z zewnątrz przypominających sporej wielkości silosy. Zasada suszenia polega na wprowadzeniu substancji płynnej (niejednokrotnie uprzednio zagęszczonej) do wnętrza wierzy rozpyłowej, często poprzez użycie specjalnego dysku rozpyłowego. Dysk ten, obracając się z dużą prędkością, rozpryskuje wspomnianą substancję w przestrzeni wewnątrz komory wierzy rozpyłowej. Przepływające przez komorę powietrze osiągające temperaturę znacznie przekraczającą 100 stopni Celsjusza, „porywa” rozpyloną substancję, szybko wyparowując wodę. Kontakt nagrzanego powietrza z cząsteczkami wprowadzanej substancji jest na tyle krótki, że wspomniane cząsteczki nie nagrzewają się znacząco, poprzez co w dużej mierze zachowują swoją strukturę i właściwości.
W efekcie końcowym otrzymywany jest wysuszony produkt w postaci proszku o niezwykle wysokiej jakości odżywczej. Powstający w opisany sposób produkt charakteryzuje przede wszystkim:
– bardzo wysoka wartością odżywcza,
– duża czystość mikrobiologiczna,
– wysokie walory organoleptyczne jak: naturalny smak, barwa i zapach.
– dodatkowym atutem powstającego w ten sposób produktu jest brak konieczności jego dodatkowej konserwacji oraz aromatyzowania przy pomocy sztucznych związków, poprzez co produkt utrzymany jest w maksymalnie naturalnej formie.