Przyjęło się sądzić, że to otyłość jest jedną z przyczyn insulinooporności. Faktycznie, stwierdzenie to jest prawdziwe, niemniej warto wiedzieć, iż powyższa zależność ma charakter dwukierunkowy. Oznacza to, że insulinooporność może być czynnikiem prowadzącym do rozwoju otyłości. Co więcej, insulinooporność może pojawić się niemal natychmiast po przejściu na wysokokaloryczną i opartą na niskojakościowych pokarmach dietę.
Intrygujące badanie
W jednym z poprzednich artykułów omówiłem pokrótce skutki krótkookresowego obżarstwa w odniesieniu do kilku parametrów metabolicznych jak i w kontekście przyrostu masy ciała. Teraz chciałbym wrócić do tego tematu przypominając wnioski z dość ciekawie przeprowadzonego badania. Otóż zespół naukowców pod kierownictwem dr Bodena z Temple University zwerbował grupę 6 mężczyzn, których zadaniem było konsumowanie wysokokalorycznych posiłków i powstrzymywanie się od fizycznej aktywności.
Szczególne okoliczności
Ochotnicy biorący udział w eksperymencie otrzymali dietę opartą na daniach typu fast food, gdzie dzienna dawka energii wynosiła 6000 kcal (50% węglowodanów, 35% tłuszczu i 15% białka). Warto dodać, że była to ilość kalorii przekraczająca ponad dwukrotnie ich zwyczajową podaż w menu uczestników. Mężczyznom biorącym udział w badaniu zapewniono wygodne warunki w… szpitalu – przez cały czas trwania eksperymentu, czyli przez tydzień czasu mieli wypoczywać w pozycji leżącej i oglądać telewizję. Do jakich skutków doprowadziły tego typu praktyki?
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4370/jak-wysokokaloryczna-dieta-zaburza-transport-i-metabolizm-glukozy