Suplementy zawierające sprzężone dieny kwasu linolowego (czyli w skrócie CLA), stosowane są często w ramach wspomagania redukcji poziomu zatłuszczenia. Preparaty te cieszą się różnymi opiniami, ale raczej postrzegane są jako bezpieczne i sprzyjające nie tylko szczupłej sylwetce, ale też zdrowiu. Okazuje się jednak, że CLA ma pewne wady, o których warto pamiętać.
CLA – co to takiego?
Sprzężony kwas linolowy zwany też CLA (z ang. conjugated linoleic acid), to organiczny związek chemiczny należący do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 6. Chociaż związek ten znany jest głownie jako składnik suplementów wspomagających odchudzanie to w rzeczywistości obecny jest również w pokarmach przez nas spożywanych, jego naturalnym źródłem jest m.in. tłuszcz mleczny i mięso wołowe.
Zastosowanie CLA w suplementacji
CLA w ostatnich latach reklamowany jest jako „tłuszcz, który odchudza”, a na rynku suplementów diety znaleźć można niezliczoną ilość preparatów zawierających tek kwas tłuszczowy. Sięgają po niego zarówno osoby nieaktywne fizycznie, wierzące w „magiczną moc kapsułek”, jak i sportowcy amatorzy i wysoko kwalifikowani zawodnicy, oczekujący pozytywnego wpływu suplementacji na proces redukcji tkanki tłuszczowej. Dodatkowo CLA bywa też przedstawiany jako związek, który „chroni przed przyrostem tłuszczu zapasowego” w stanie nadwyżki energetycznej. Można też natknąć się na wzmianki o pewnych prozdrowotnych właściwościach tego kwasu tłuszczowego, obejmujących pozytywny wpływ na gospodarkę lipidową i glukozową.
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4769/cla--czy-to-dziala