Oliwa uznawana jest za jedno ze zdrowszych źródeł tłuszczu. Przypisuje się jej wiele pozytywnych walorów zdrowotnych, m.in. korzystny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia, co wiąże się z jej przeciwmiażdżycowym działaniem. Warto się jednak zastanowić, jakie konkretnie korzyści w powyższej materii może nieść za sobą włączenie dobrej jakościowo oliwy do diety.
„Zły” tłuszcz i „dobry” tłuszcz, a kwestia oliwy
Wpływ spożycia tłuszczu na organizm powinien być rozpatrywany nie tylko w kontekście ilościowego spożycia, ale przede wszystkim z uwzględnieniem aspektów jakościowych. Bardzo duże znaczenie w tej materii ma pochodzenie tłuszczu, a przede wszystkim pryzmat budowy zawartych w nim kwasów tłuszczowych. I tak oto zależnie od ilości kwasów nasyconych, jednonienasyconych i wielonienasyconych oraz proporcji kwasów omega 3 i omega 6, a także obecności lub braku izomerów trans zalicza się dane źródła tłuszczu do wrogich lub przyjaznych dla zdrowia. Powyższe kryteria można zastosować również w stosunku oliwy, pamiętając jednak, że jest ona także źródłem innych składników, które wpływają na organizm.
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4867/oliwa-a-uklad-krazenia