Kwasy tłuszczowe Omega 3 należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jednocześnie do niezbędnych tłuszczów, ponieważ organizm nie może ich sam wyprodukować, więc muszą zostać dostarczone z pożywienia. Współczesna dieta zasobna jest w kwasy Omega 6 a bardzo uboga w Omega 3. Nieco lepiej wygląda dieta śródziemnomorska czy dieta Japończyków, w której znacznie częściej występują ryby. Coraz więcej osób dbających o zdrowie się po suplementację kwasami O-3 ze względu na przypisywane jej właściwości prozdrowotne.
Suplementacja Omegą 3 zmniejsza stany zapalne u zdrowych osób [1]. Obniża również poziom triglicerydów we krwi [2]. Obydwa te fakty potwierdza wiele naukowych badań klinicznych. Stany zapalne oraz poziom triglicerydów w naszym organizmie są wskaźnikami ryzyka rozwoju chorób układu krążenia.
W jednym z badań gdzie było aż 12500 uczestników oraz 860 lekarzy, pokazało brak pozytywnego wpływu suplementacji kwasów tłuszczowych omega 3 na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych [3]. Podobne wnioski można w innej pracy [4].
Obszerne prace na temat suplementacji omegą 3 pokazują, że efekt na choroby układu krążenia jest niewielki lub żaden. Co nie zmienia faktu, że spożywanie tych kwasów tłuszczowych z pożywienia jest korzystne dla zdrowia. Światowe organizacje zdrowia i odżywiania oraz Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne zalecają spożywanie tłustych ryb 2 razy w tygodniu.
Źródła
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22640930
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22640930
[3] http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1205409#t=article
[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4153275/
Zmieniony przez - senthon w dniu 2016-12-29 18:22:33