Składniki suche na ciasto
- 1 szklanka mąki zdrowej, ostatecznie tej z glutenem
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczko sody
- łyżeczka cynamonu
- płaska łyżeczka imbiru w proszku
- pół szklanki orzechów włoskich
- pół szklanki syrop agawy lub cukier ostatecznie (u mnie cukier+słodzik)
- łyżka ostroprestu
Składniki mokre na ciasto
-1,5szkalnki tartej marchewki
- 3/4 prażonych jabłek (ok 2szt średnie)
- 1/4 szklanki oleju
- 1/4 szklanki soku pomarańczowego
- pół łyżki soku z cytryny
Masa
- puszka mleka kokosowego
- syrop z agawy lub słodzik
- łyżka soku pomarańczowego
- opcjonalnie: wiórki kokosowe i skórka z pomarańczy
Wykonanie
Uprażyc jabłka w garnku, dodać cynamon.
W jednej misce wymieszać składniki mokre.
Orzechy włoskie bardzo drobno posiekać.
W drugiej misce wymieszać składniki suche.
Wymieszać dwie masy ze sobą - wystarczy łyżką.
Przelać do blachy.
DO nagrzanego piekarnika w 180 stopni , wstawić i piec ok 50min - góra i dół.
Wystudzić ciasto i przeciąć na pół.
W trakcie pieczenia przygotujmy krem.
Jeśli mamy super dobre jakościowo mleczko kokosowe to odlewamy góre od dołu.
Dolne gęste kręcimy mocno mikserem, dodajemy syrop z agawy i łyzke soku pomarańczowego.
Jesli za rzadkie to dodajemy wiórki kokosowe.
U mnie - w wyniki braku wiórek kokosowych - zagęszczałam żelatyną a nie wiórkami ;)
Wyszło bardzo smaczne :)
Makro na całość
B/ W / T
35 / 200 / 150
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html