Składniki:
5 jajek
100ml mleka kokosowego
50g odżywki białkowej o smaku kokosa
30g mąki kokosowej
50g wiórków kokosowych
30g erytrolu
Łyżeczka proszku do pieczenia
Pół łyżeczki gumy ksantanowej
Szczypta soli
250g borówek
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i erytrolem. Żółtka miksujemy z mlekiem kokosowym, odżywka białkową, proszkiem do pieczenia i gumą ksantanową. Do żółtek dodajemy wiórki i miksujemy dalej. Mieszankę z żółtek łyżka nakladamy do białek i delikatnie mieszamy by nie stracić powietrza z białek. Po wymieszaniu dwóch mieszanek, dodajemy borówki i mieszamy. Następnie do nasmarowanej olejem formy wkładamy ciasto, tak by zajmowało 2/3-3/4 głębokości. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i po włożeniu od razu zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut. Mi wyszło 17 babeczek, makro babeczki to BTW 5/5/3.
Bon apetit