...
Napisał(a)
Witam, czy jest sens moczenia orzechów? Czy ten kwas fitynowy naprawde jest taki szkodliwy? Jesli moczycie orzechy to jak dlugo i czy macie jakies specjalne "wywary"?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Moczenie orzechów, które są jedynymi ze źródeł kwasu fitynowego jak najbardziej na sens pod względem teoretycznym. Spore ilości tego kwasu w naszej diecie mogą powodować zaburzenia przyswajania składników mineralnych, takich jak wapń, cynk, żelazo, czy miedź. Może to stanowić problem, szczególnie u osób z brakami tych składników mineralnych w swojej diecie.
Z drugiej strony trzeba przemyśleć, czy przy ogólnie zdrowej i urozmaiconej diecie braki takie mogą wystąpić. Według mnie nie ma sensu tracić czasu na takie szczegóły. Jak go masz sporo, to śmiało.
Z drugiej strony trzeba przemyśleć, czy przy ogólnie zdrowej i urozmaiconej diecie braki takie mogą wystąpić. Według mnie nie ma sensu tracić czasu na takie szczegóły. Jak go masz sporo, to śmiało.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
ja jedynie mocze owsiane i migdały, reszty orzechów nie moczę, migdałów też bym, nie moiczył ale zęby można sobie połamać, owisane jedynie mocze bo z rana ich nie gotuje aby były miękkie .
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
ja kiedyś moczyłem wszystkie orzechy, jednak ciężko powiedzieć czy to coś dawało długość czasu zależy od odmiany orzechów i od tego czy w ciepłej czy zimnej wodzie, to już znajdziesz sobie w internecie
Dziennik żywieniowy https://www.sfd.pl/[BLOG]_Kulinarne_zmagania-t1207353.html
...
Napisał(a)
...
Napisał(a)
Nie ma sensu, jak laskowe namoczyłem to nie miały smaku. Jak zjesz ze 40 - 50 g dziennie to nic Ci nie będzie po orzechach, jedynie przy dużych stanach zapalnych jelit mogą szkodzić.
...
Napisał(a)
a z kolei włoskie mi się wydają smaczniejsze po moczeniu
Dziennik żywieniowy https://www.sfd.pl/[BLOG]_Kulinarne_zmagania-t1207353.html
Polecane artykuły