...
Napisał(a)
Witam, zawody mam 17.04, ważę 51kg, a kategorie mam do 50kg. Nie ma żadnej tolerancji. Mam trochę czasu, ale jak zbić 2kg żeby mieć jescze zapas jak by waga źle ważyła/zawyżala czy cos innego? Tylko proszę nic z odżywkami itp, na mój organizm to źle wpływa. Zbijałam wage już kilka razy, zawsze zmniejszając posiłki, działało ale teraz już niestety to tak szybko nie działa jak kiedyś. Proszę o rady
...
Napisał(a)
Cześć!
Sprawa jest relatywnie prosta. Sprawdź ile kalorii potrzebujesz, tutaj masz wzór - https://www.sfd.pl/-t276436.html
Odejmij 300-500kcal od zapotrzebowania zerowego, zadbaj o odpowiedni podział makroskładników:
Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe.
Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: mięsa/ryby/jaja/podroby/orzechy/nasiona/pestki/nabiał/oleje(oliwa/kokosowy/awokado)
Węglowodany powinny stanowić resztę z kalorii, które pozostały po obliczeniu. 1g węglowodanów to 4kcal. Żródłami węglowodanów są warzywa/owoce/bulwy(ziemniaki)/pseudozboża(ryże/kasze)/zboża.
Sprawa jest relatywnie prosta. Sprawdź ile kalorii potrzebujesz, tutaj masz wzór - https://www.sfd.pl/-t276436.html
Odejmij 300-500kcal od zapotrzebowania zerowego, zadbaj o odpowiedni podział makroskładników:
Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe.
Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: mięsa/ryby/jaja/podroby/orzechy/nasiona/pestki/nabiał/oleje(oliwa/kokosowy/awokado)
Węglowodany powinny stanowić resztę z kalorii, które pozostały po obliczeniu. 1g węglowodanów to 4kcal. Żródłami węglowodanów są warzywa/owoce/bulwy(ziemniaki)/pseudozboża(ryże/kasze)/zboża.
Polecamy również: Jak chronić mięśnie w trakcie redukcji, odchudzania?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Szybkie zbicie wagi w takich sytuacjach to kwestia odwodnienia organizmu, np. przez manipulację podaży sodu. Ale OSTROŻNIE z tym. Odwodnienie może być niebezpieczne, a w dużym stopniu nawet śmiertelne.
Zmieniony przez - rafix87 w dniu 2021-04-07 17:57:45
Zmieniony przez - rafix87 w dniu 2021-04-07 17:57:45
...
Napisał(a)
Nie widzę tutaj żadnego problemu. Wagę za zawody już praktycznie masz. Ten jeden kilogram zawsze zostawiam sobie na dzień wcześniej. Mocna rozgrzewka i wizyta w ubikacji w dzień ważenia i spadnie bez problemu. Jeżeli jednak obawiasz się mimo wszystko o to, to nie pozostaje nic innego, jak zmniejszyć trochę ilość spożywanych węglowodanów w diecie na tę ostatnie dni i zrzucić ten jeden kilogram. Jedyny problem jaki może się pojawić to sytuacja, kiedy już spożywasz głodowe ilości kalorii od dłuższego czasu.
Moderator działu Odżywianie
Poprzedni temat
Dodatki do płatków owsianych
Następny temat
Redukcja tkanki tłuszczowej + problem z tarczycą
Polecane artykuły