Szacuny
202
Napisanych postów
31902
Wiek
37 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
94099
ech .. kw mlekowy - mleczan powstaje podczas oddychanie beztlenowego (nastewpuje w miesniach po wysilku) oraganizm zuzywaz glikogen zawarty w miesniach i watrobie. niedosc ze zamiast 32 ATP powstaje tlyko 8 to wydziela sie MLECZAN.
zapodbigac - brac antykataboliki (zma, kreatyna , l-glutamina itp.), STRECZING cwiczyconyc wczesniej partii, basen (nie intesnywnie)
Szacuny
0
Napisanych postów
73
Wiek
44 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
2953
Kwas mlekowy jest ubocznym produktem przemian beztlenowych (glikolizy beztlenowej), powstaje z kwasu pirogronowego. Jego nagromadzenie prowadzi do obniżenia pobudliwości oraz kurczliwości mięśnia, jest odpowiedzialny także za sztywnienie mięśni. Jest on usuwany z mięśni po wysiłku, w pierwszych godzinach po wysiłku, wraz z mikrourazami jest odpowiedzialny za bolesność mięśni, szybko jest jednak usuwany i to co potocznie nazywamy zakwasami przez kilka dni to właśnie mikrourazy. Kwas mlekowy jest spowrotem zamieniany w kwas pirogronowy.
Przede wszystkim, pamiętaj aby mięsień był zawsze przygotowany do wysiłku (rozgrzewka - organizm nie przeżyje małego szoku i lepiej poradzi sobie z pierwsza produkcją kwasu mlekowego). Po drugie trening powinien być dostosowany do obecnej formy (czyli zasada - trening optymalny a nie maksymalny - pamiętaj, że mięsień należy bodźcować stopniowo a nie zajężdżać - usunięcie kwasu mlekowego po optymalnym treningu nie będzie dla twojego organizmu problemem). Po trzecie rozciągnij mięsień po treningu (rozluźnisz go, pozwolisz krwi swobodniej przez niego przepływać, a co za tym idzie przyspieszysz usuwanie metabolitów). No i ostatnia rzecz, weź po treningu prysznic (także rozluźnia, delikatnie masuje mięsień).
Szacuny
9
Napisanych postów
695
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
39589
Ból związany z kwasem mlekowym jest odczuwany w czasie wykonywania dłuższych serii ( >12 powt.) przy końcowych powtórzeniach, czuje się go jako narastające pieczenie.
Moga to być serie nawet 8 powtórzeniowe jeśli się przechodzi z treningu o jeszcze mniejszej liczbie powtórzeń.
Z czasem mięśnie się przyzwyczajają.
Ból na drugi dzień jest związany z mikrourazami, jak zostało już napisane, a nie z kwasem mlekowym. Chociaż przyjęła się nazwa zakwasy.
Szacuny
1
Napisanych postów
118
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
2749
pytanie:
-jaki suplement zastosowac by ograniczyć "złe, bolesne" skutki pracy anaerobowej
-spowodować szybszą regeneracje ( odprowadzanie mleczanu z mieśnia )
- i przyspieszyć ladowanie glikogenu? ( gdy zawody są bardzo blisko terminowo a wysilki są b.duże <kolarstwo>??