Z sieci:
http://www.kafeteria.pl/ziu/obiekt.php?id_t=24
"Mówiąc o zaletach diety low carb nie należy przemilczać jej potencjalnych skutków negatywnych. Choć na razie nie znalazło to potwierdzenia w badaniach, niektórzy lekarze uważają, że wysokobiałkowa dieta jest na dłuższą metę szkodliwa dla wątroby. Zwracają także uwagę na fakt, że niedobory błonnika w tej diecie (po koniecznym wyeliminowaniu pieczywa, również czarnego) mogą zwiększać ryzyko chorób żołądka i jelit, w tym raka jelita grubego. Dlatego tę dietę należy koniecznie uzupełniać o bogate w błonnik jabłka, czy też marchewki, które, choć zawierają węglowodany (cukier), to przynajmniej w zdrowszej postaci nieprzetworzonej"
Niedobor blonnika pominmy, wiem ze zwracacie na to szczegolna uwage przy ukladaniu diety low-carb.
http://www.wprost.pl/ar/?O=72966
"Mięsna dieta Atkinsa u większości osób powoduje chudnięcie wyłącznie w początkowej fazie jej stosowania. Duża ilość spożywanego białka przyczynia się do szybkiej utraty masy ciała, ale głównie z powodu odwodnienia.
W organizmie dochodzi do stanu zwanego ketozą, który występuje w przebiegu cukrzycy, raka i AIDS. Osoby odchudzające się w ten sposób są po prostu chore, dlatego mają mniejszy apetyt, co wpływa na spadek poziomu cholesterolu. Według dr. Johna McDougalla z Physicians Committee for Responsible Medicine, osoby stosujące dietę Atkinsa czują się tak jak chorzy poddani chemioterapii z powodu nowotworu złośliwego!"
Nie chcialbym poddawac wlasnej ocenie tych fragmentow artykolow gdyz nie jestem wystarczajaco kompetentny.
Mam ksiazki "Dr. Atkins' New Diet Revolution" i "The Ketogenic diet" Lyle MacDonalda i sprawdze w nich co w/w panowie maja do powiedzenia o tego rodzaju diecie.