Podobnie inne nasiona.
...
Napisał(a)
A musisz takie mixy robic? Nie lepiej w ogole bez smarowania pieczywa, ew oliwa lub lnianym?
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
domer - nie muszę.
mogę wcinać surowy chleb, zagryzać piersią z kurczaka i popijać olejem lnianym.
Tylko po co się tak katować?
Jeśli taki mix jest ok, to życie stanie się prostsze, nie?
No i właśnie chcę się zorientować, czy jest ok.
Co do słonecznika - jak to jest w jego przypadku z omega6?
mogę wcinać surowy chleb, zagryzać piersią z kurczaka i popijać olejem lnianym.
Tylko po co się tak katować?
Jeśli taki mix jest ok, to życie stanie się prostsze, nie?
No i właśnie chcę się zorientować, czy jest ok.
Co do słonecznika - jak to jest w jego przypadku z omega6?
...
Napisał(a)
Olej slonecznikowy jest bogty w omega-6, nie zawiera natomiast praktycznie omega-3. Oczywiscie pod wzgledem wartosci przewyzsza go olej z lnu, oliwek i dyni, ale ze wzgledu na swoj neutralny smak najbardziej nadaje sie do robienia takich produktow. Oczywiscie ze mozna zrobic paste z innego oleju i innych nasion vel orzechow, kazde pesto jest dobre, ale wierz mi, neutralny smak w tym wypadku uzyskasz przy oleju slonecznikowym.
A w temacie smarowania chleba paste zaproponowalam, bo widze ze poddales sie reklamie jesz margaryne i unikasz masla, a uwazam, ze margaryna jest najgorszym wyborem, jezeli nie chce sie masla, podalam ci lepsze zastepstwo.
Co do smaku, sam sprawdz i sobie dopraw, mozliwosci sa nieograniczone (ziola, przyprawy,warzywa), a zapewniam cie ze smakuje bardzo dobrze i mozna taka paste jesc nawet sama na chlebie.
A w temacie smarowania chleba paste zaproponowalam, bo widze ze poddales sie reklamie jesz margaryne i unikasz masla, a uwazam, ze margaryna jest najgorszym wyborem, jezeli nie chce sie masla, podalam ci lepsze zastepstwo.
Co do smaku, sam sprawdz i sobie dopraw, mozliwosci sa nieograniczone (ziola, przyprawy,warzywa), a zapewniam cie ze smakuje bardzo dobrze i mozna taka paste jesc nawet sama na chlebie.
...
Napisał(a)
obliques - moje jedzenie margaryny to nie kwestia antymaślanej reklamy.
Ot, tak jakoś wyszło.
Co do "pesto" - faktycznie, nie znam smaków olejów (jedynie oliwkowy - bardzo intensywny, niezbyt mi odpowiada).
Twoja propozycja bardzo mi pasuje - teraz chcę się zorientować jaki olej najlepiej wymieszać z jakimi ziarnami, żeby nie tylko w miarę smakowało i zastępowało masło/margarynę, ale też żeby jak najkorzystniej dobrać ten mix pod kątem charakterystyki (kwasy nas, 1-nienas, wielonienas, omega3, omega6, ww, itditp, bo pewnie wielu rzeczy jeszcze nie wiem).
No i dlatego właśnie chcę dać inny olej niż słonecznikowy - żeby dostarczyć omega3, a uniknąć omega6.
Podobny dylemat mam z ziarnami słonecznika - zostawić je, czy zamienić na orzechy.
Tak jak mówiłem - chciałbym "upiec" parę pieczeni na jednym ogniu: wywalić margarynę (na rzecz pesto), a jednocześnie dostarczyć porcję omega3 oraz brakujących w diecie tłuszczy.
Zmieniony przez - grissley w dniu 2007-11-17 19:44:28
Ot, tak jakoś wyszło.
Co do "pesto" - faktycznie, nie znam smaków olejów (jedynie oliwkowy - bardzo intensywny, niezbyt mi odpowiada).
Twoja propozycja bardzo mi pasuje - teraz chcę się zorientować jaki olej najlepiej wymieszać z jakimi ziarnami, żeby nie tylko w miarę smakowało i zastępowało masło/margarynę, ale też żeby jak najkorzystniej dobrać ten mix pod kątem charakterystyki (kwasy nas, 1-nienas, wielonienas, omega3, omega6, ww, itditp, bo pewnie wielu rzeczy jeszcze nie wiem).
No i dlatego właśnie chcę dać inny olej niż słonecznikowy - żeby dostarczyć omega3, a uniknąć omega6.
Podobny dylemat mam z ziarnami słonecznika - zostawić je, czy zamienić na orzechy.
Tak jak mówiłem - chciałbym "upiec" parę pieczeni na jednym ogniu: wywalić margarynę (na rzecz pesto), a jednocześnie dostarczyć porcję omega3 oraz brakujących w diecie tłuszczy.
Zmieniony przez - grissley w dniu 2007-11-17 19:44:28
...
Napisał(a)
A nie latwiej omega3 dostarczyc jedzac lyzke oleju lninego lub dwie lyzki zmielonego siemienia, ryby, albo ordynarnie pstylki ? Amerykanie i Kanadyjczycy chwala sie tez swoja odmiana oleju rzepakowego zwanego canola. Przy twoim zapotrzebowaniu na mase nie musisz sie martwic tak o ilosc kalorii by tak ograniczac oleje. Liczy sie calodzienny, a tak na prawde, calotygodniowy profil skladnikow odzywczych.
Najlepsze pod wzgledem odzywczym sa migdaly, laskowe, fistaszki tez wloskie. Mozesz dodac tez nasiona dyni. Kazdy nadaje sie do zrobienia pesto np. z oliwa z oliwek, z tym, ze musisz sie liczyc z dosc silnym smakiem wlasnym. Oliwa z oliwek ma ostry smak, a olej lniany jedzie ryba.
Najlepsze pod wzgledem odzywczym sa migdaly, laskowe, fistaszki tez wloskie. Mozesz dodac tez nasiona dyni. Kazdy nadaje sie do zrobienia pesto np. z oliwa z oliwek, z tym, ze musisz sie liczyc z dosc silnym smakiem wlasnym. Oliwa z oliwek ma ostry smak, a olej lniany jedzie ryba.
...
Napisał(a)
Jezeli bedzie Ci tak wygodniej to ok. Dla mnie by to bylo utrudnienie. Pamietaj o zachowaniu proporcji tluszczy w diecie.
Moderator działu Odżywianie
Polecane artykuły