Chciałbym przejść na diete zbilansowana i doprowadzic sie do normalnej wagi. Postępowałem zgodnie z zaleceniami artykułu Elliasa i doszedlem do takich obliczeń:
1. Określenie poziomu tkanki tłuszczowej to: 1. 32%
2. Stopień aktywności fizycznej: 2
3. Ilość kalorii bez deficytu to: 3090
Lbf: 71 kg
Białko: 71 x 2,5 = 177,5 g
Węglowodany: 1 x 71 x 2,2 + 100 = 256,2 g
Tłuszcze: 199 g
Zapotrzebowanie na kalorie: Białka 532,5 + Węglowodany 769 + Tłuszcze 1789
I zanim rozpisze sobie dietke chciałbym zapytać jak obliczyć deficyt. Wiem, że dla mojego poziomu ma być to 20% kalorii. Już zaniżyłem troche ilość węglowodanów mnożąć ich ilość przez 1, a nie 1,25 jak jest wskazane w stopniu mojej aktywności fizycznej. Zastanawiam sie czy może nie uciąć po 20% z każdego ze składników. To dobry pomysł? Jeśli nie to doradźcie cos prosze.
Będę wdzięczny za wszystkie rady. Pozdrawiam
Płeć: Mężczyzna
Wiek: 24
Waga: 103
Wzrost: 183
Obwód klatki: 108
Obwód ramienia: 36
Obwód talii: 100
Obwód uda: 64
Obwód łydki: 45
Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej: 32%
Aktywność w ciągu dnia: Szkoła
Uprawiany sport lub inne formy aktywności: 3 razy w tyg siłownia(pon, śr, pt)
2 razy w tyg aeroby (wt, czw) po 45 min
Odżywianie: W zasadzie jadłem wszystko czyli tzw tradycyjne polskie jedzenie
Cel: szybka redukcja
Ograniczenia żywieniowe: brak
Stan zdrowia: dobry
Preferowane formy aktywności fizycznej: 5 dni w tygodniu
Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty: brak
Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów: raczej nie
Stosowane wcześniej diety: tradycyjna:)