Nie trzeba nikogo przekonywać do faktu, że dieta jest istotą współczesnej kulturystyki. Znane jest zapewne też wszystkim stare powiedzenie: „ Jesteś tym co jesz", dlatego jedzenie powinniśmy wybierać wyjątkowo dobrze. Czy wiesz o tym, że te same potrawy co wybierasz w celu zwiększenia masy mięśniowej lub jesz dla zwiększenia energii mogą również chronić Ciebie przed niektórymi rodzajami raka? W połączeniu z regularnym wysiłkiem fizycznym (w naszym przypadku treningi), przestrzegania spożywania chudego mięsa, jarzyn i owoców, dobierając pożywienie w ten sposób aby było w nim minimalne ilości tłuszczu (wyłączając tłuszcze „zdrowe"), możesz nie tylko sprawić, że Twoje ciało będzie takie o jakim marzysz, ale jednocześnie możesz zapobiegać rakowi! Poniżej podaje pięć składników, które z pewnością znajdziemy w niejednym domu, z którymi wiąże się największą nadzieję. Pamiętaj jednak: żadna żywność nie wyleczy raka, ale może mu zapobiec:
Beta-karoten
Beta-karoten ma ogromne znaczenie. Jest jednym z 500 karotenoidów (związków powodujących zabarwienie pokarmów roślinnych). Beta-karoten zabarwia n pomarańczowo: dynie, marchew, melony i słodkie ziemniaki. Występuje również w ciemnozielonych warzywach, takich jak szpinak i brokuły (ciekawostka: dominujący kolor zielony maskuje w tych warzywach, „słabszy" pomarańczowy). O wiele istotniejszą niż zabarwienie jest jego zdolność do wyszukiwania i niszczenia substancji wywołujących raka w organizmie. Beta-karoten po przekształceniu w witaminę A neutralizuje wolne rodniki, osłabiające odporność komórek na raka. Naukowcy uważają, że beta-karoten stwarza ochronę przeciwko melanomie, rakowi płuc i piersi.
Czosnek
Ta „róża" Włoch odpędza wampiry, a bardziej prawdopodobne, że również i przyjaciół, ale potrafi też utrzymać na uwięzi niektóre odmiany nowotworów przewodu pokarmowego, jak donosi Harvard Healthletter. W społeczeństwach o wysokim poziomie spożycia czosnku, takich jak Chiny i Włochy przypadki raka żołądka są rzadkością.
Uzyskano dowody, że związki zawarte w czosnku pomagają wątrobie pomagają w pozbywaniu się kancerogenów oraz co ważniejsze hamują rozprzestrzenianie się komórek rakowych. Z kolei Nutrition Action Healthletter donosi, że czosnek może także stymulować wytwarzanie przez organizm glutationu, związku detoksyfikującego obce związki, takie jak kancerogeny. Czosnek ma również znaczenie w ochronie DNA, centrum kontrolnego komórki, gdzie niektóre nowotwory inicjują swą działalność, powodując uszkodzenia DNA i produkcję zmienionych chorobowo komórek. Wydaje się, że czosnek ma możliwość przechwytywania kancerogenów zanim zaatakuj DNA.
Witamina C
Witamina C działa dwojako: po pierwsze jest antyoksydantem chroniącym komórki przed wolnymi rodniami, które czynią je podatnymi na raka. Może też chronić organizm przez zahamowanie syntezy kancerogennych nitrozami, produkowanych przez ciało z niratów zawartych w wędzonym mięsie. Dodatkowo, pożywienie zawierające witaminę C posiada roślinne związki chemiczne o właściwościach antyrakowych. Owoce cytrusowe zawierają flawonidy i fenoplasty: Flawonidy są antyoksydantami, mogącymi spowolnić chorobę rakową. Fenoplasty neutralizują kancerogeny i podobnie jak czosnek, stymulują produkcję glutanionu wspomagającego system detoksyfikujący organizm.
Błonnik
Błonnik jest największym obrońcą przed rakiem jelita grubego. Nierozpuszczalny błonnik, np. w otrębach pszenicy, chroni Cię na kilka sposobów: rozcieńcza zawartość jelita grubego, zmniejszając szkodliwość związków kancerogennych. Zmniejsza stężenie kwasów żółciowych, które same sprzyjają rozwojowi raka w organizmie. A wreszcie przyśpiesza przejście pokarmu przez ciało, ograniczając kontakt kancerogenów z komórkami ciała. Błonnik może być także źródłem jeszcze jednej korzyści. Według niektórych badań otręby pszenne mogą w znacznym stopniu obniżyć krążenie estrogenów, uważanych przez naukowców za czynnik odpowiedzialny za rozwój raka piersi. Spożywając 30 gramów błonnika dziennie, badane kobiety uzupełniały swoją dietę otrębami pszennymi, owsianymi i kukurydzianymi w postaci bułeczek, zbóż i nieprzetworzonych otrębów. Tylko otręby pszenne obniżały poziom krążących estrogenów.
Warzywa z rodziny krzyżowych
Krótko mówiąc, warzywa takie jak brokuły, kalafiory, brukselka zawierają zdrową dawkę błonnika. Zawierają też one indole, roślinne składniki pokarmowe, dające ochronę przed czynnikami powodującymi raka. Warzywa te, wchodzące w skład rodziny kapustnych, są niezbędne w walce z rakiem jelita grubego.
Jak więc doskonale widzimy na powyższych przykładach, na co dzień nieświadomie stosujemy metodę profilaktyki wymierzonej przeciwko niektórym rodzajom raka (głównie raka jelita). Ale myślę, że mimo wszystko warto jest posiadać tą elementarną wiedzę, choćby ze względu na poszerzanie swoich poznawczych horyzontów na temat odżywiania i jego wpływu na gospodarkę organizmu.
Train like a Devil - Fell like a God!