Szacuny
9
Napisanych postów
463
Wiek
35 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
21166
Witam!
Mam pytanie bo kolega coś mi mówił ,że jak się ser żółty roztopi to traci wartości odżywcze ( białko) i tylko niezdrowy tłuszcz zostaje- czy to prawda?? Ser żółty czasami podjadam, np. 4 kanapki z tuńczykiem+ 2 z serem, z tłuszczami się mieszczę, proporcje kwasów zachowane i tak mnie ciekawi bo czasami lubię sobie kurczkowo-serową zapiekankę zrobić i dodać około 100g sera, to jak jest z tym roztopionym serem? Pytanie może z dupy ale jak się dowiem to będę wiedział i może ogranicze takie "zapiekankowe " akcje. Pzdr.
Zmieniony przez - bartiall w dniu 2008-05-07 15:41:12
Zmieniony przez - bartiall w dniu 2008-05-07 15:41:42
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6318
Napisanych postów
76319
Wiek
39 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
756489
Nie straci, w innym wypadku nie oplacalo by sie robienie serow topionych. Zyskac moze nawet na strawnosci. Uwazaj z takimi ilosciami sera zoltego, w zaleznosci od zawartosci tluszczu, moze tego wyjsc sporo.
Szacuny
6
Napisanych postów
248
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
3160
Witam
Koledze może chodziło o zmiany struktury białka jakie zachodzą pod wpływem temperatury. Zachodzą, ale białko dalej jest wchłaniane. W przypadku niektórych produktów ta strawność oraz wykorzystanie przez organizm jest większa.
Tak czy owak jak już Domer napisał – spożywaj w ograniczonych ilościach.
Szacuny
1
Napisanych postów
174
Wiek
38 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
15970
"spozywac w ograniczonych ilosciach" czyli np. do 2-3 plasterkow (ok. 50g ser zołtego) - oczywiscie uwzgledniajac zapotrzebowanie kaloryczne + proporcje tluszczy bedziesz dobrze ??
PS. Czy ser zołty pelnotłusty 45% s.m.w mozna zastapic poltłustym (widzilem takie 17% w blokach np. ser zolty wiejski OSTROWII?? i tu pytanie czy taki poltlusty jest bardziej przetworzony mniej wartosciowy odzywczo ??