Spora część osób w dzisiejszych czasach ma problemy z różnego rodzaju alergiami. Nasz układ immunologiczny nie działa tak sprawnie, jak jeszcze kilkadzieścia lata temu. Pojawia się również, szczególnie w żywności coraz więcej czynników odpowiadających za powstawanie alergii.
Alergia, czyli inaczej uczulenie lub nadwrażliwość jest to odpowiedź tkanek na oddziaływanie różnych obcych substancji, które określane są mianem alergenów. Polega ona na reakcji immunologicznej związanej z powstaniem przeciwciał, które związują się z antygenem i doprowadzają do uwolnienia tzw. mediatorów stanu zapalnego. Czynnik powodujący alergię zazwyczaj nie jest dla nas szkodliwy. Objawy alergii często są dość łagodne jak np.: katar, kaszel, łzawienie, swędzenie, pieczenie, czy pojawianie zmian skórnych. Jednak czasami pojawić może się poważny efekt wstrząsu anafilaktycznego, a nawet i śmierć.
W reakcjach alergicznych uczestniczą komórki układu immunologicznego, takie jak:
- limfocyty,
- eozynofile,
- komórki tuczne.
Najpopularniejszą alergią żywieniową jest uczulenie na białka mleka. W takiej sytuacji ze swojej diety wyeliminować należy nabiał od krowy. Najczęściej odpada również uzupełnienie białka odżywkami serwatkowymi, czy kazeiną. Pozostają nam takie frakcje jak:
-
hydrolizat białka wołowego:
https://sklep.sfd.pl/BioTechUSA_Beef_Protein-opis33600.html
- albumina białka jaja,
- izolat białka sojowego:
https://sklep.sfd.pl/ActivLab_Soja_Pro-opis27264.html
- białko grochu,
- białko ryżowe,
- białko pszeniczne.
Niestety jakościowo są one gorsze niż białko serwatkowe. Dlatego też, jeżeli już wybieramy, to dwa pierwsze, czyli wołowe lub białko jaja. Możemy również przemyśleć stosowanie koziego białka serwatkowego. Jest ono trochę droższe, ale nie powinniśmy mieć po nim reakcji alergicznej.
https://sklep.sfd.pl/Sport_Definition_That_s_the_Whey_100_Goat_&_Sheep_Premium_Whey_Protein_Blend-opis36075.html