Dawno dawno temu ludzie zrozumieli że olej rybii jest źródłem ich zdrowia.
Dawno temu ludzie zaczeli sprzedawac epa/dha gdyż on jest głownym 'winowajcą' tego zdrowia.
Wiec po co jesc cale ryby - skoro część osób je nie lubi - skoro można zjeść 1-2 kapsułki.
O zaletach epa/dha mozna by bylo pisac dlugo - wystarczy pogooglowac.
A już nnie tak dawno temu - pewna firma wpadla na pomysl - dlaczego by nie zaczac sprzedawac estru etylowego epa/dha jakies
..............................200% drożej niz zwykly olej rybii!
Czemu nie - ludzie kupią.
Tymabrdziej że dobroczynnemu wpływowi na zdrowie i życie ludzkie epa/dha nie da sie zaprzeczyc.
A jeszcze dokladając nowoczesną formę tych kwasów - to juz na pewno!
Nie będzie wątpliwości że łaczą wplyw na zdrowie (a tym na pewno jest epa/dha) z nowoczesnosna formą (etylowy ester) - otrzymamy produkt godny swojej dwustu procentowej większej ceny?!
.......hmmmmmmm
Dzis spokojnie na rynku mozna znalezc kapsulkowy olej rybii z zawartością ~60% epa/dha.
Jeszcze latwiej z 30%.
Wiadomo ze im wiecej epa/dha tym tym lepiej dla nas,
tym mniej zawartosci innego tluszczu w kaspulce,czy innych substancji - nie wspominajac o toksynach.
Etylowy ester omega 3 mial dostarczac 80-85% epa/dha w najlepszej formie,wolnej od zanieczyszczen czy innych tluszczow etc.
Ale czy nasze ciało lepiej je wykorzysta?
Ciekawe badanie:
Enhanced increase of omega-3 index in response to long-term n-3 fatty acid supplementation from triacylglycerides versus ethyl esters.
The study was conducted as a double-blinded placebo-controlled trial. A total of 150 volunteers was randomly assigned to one of the three groups: (1) fish oil concentrate with EPA+DHA (1.01 g+0.67 g) given as reesterified triacylglycerides (rTAG group); (2) corn oil (placebo group) or (3) fish oil concentrate with EPA+DHA (1.01 g+0.67 g) given as ethyl ester (EE group). Volunteers consumed four gelatine-coated soft capsules daily over a period of six months. The omega-3 index was determined at baseline (t(0)) after three months (t(3)) and at the end of the intervention period (t(6)).
RESULTS:
The omega-3 index increased significantly in both groups treated with n-3 FAs from baseline to t(3) and t(6) (P<0.001). The omega-3 index increased to a greater extent in the rTAG group than in the EE group (t(3): 186 versus 161% (P<0.001); t(6): 197 versus 171% (P<0.01)).
CONCLUSION:
A six-month supplementation of identical doses of EPA+DHA led to a faster and higher increase in the omega-3 index when consumed as triacylglycerides than when consumed as ethyl esters.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21063431
150 osob zostalo podzielonych na 3 grypy spozywajace:
-zwykly olej rybii dostarczajacy 1.01g EPA +0.67g DHA (rTAG)
-etylowy ester 1.01g EPA + 0.67g DHA (EE)
-placebo
uczestnicy spozywali 4 kapsulki dziennie
badania robiono na poczatku,po 3 miesiacach i po okresie 6 miesiecy
mierzono ilosc tych kwasow na membranach czerwonych krwinek krwi,poniewaz to najlpeszy sposob na zbadanie poizomu epa/dha w organizmie
wyniki:
poziom epa/dha
poziom epa/dha wzrosl u obu grup spozywajacych olej rybii
z tym ze:
po 3 tygodniach
186 vs 161% na korzysc osob spozywajacych zwykly olej rybii
po 6 tygodniach
197 vs 171% na korzysc osob spozywajacych zwykly olej rybii
...po raz kolejny widac ze nowsze i drosze wcale nie jest rowne lepsze!
Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-05-14 03:02:51
"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html