Składniki:
-180g-200g makaronu fusili
-500g jogurtu naturalnego light
-250g kukurydzy(puszka)
-250g groszku(puszka)
-170g pieczarek(puszka)
-1 duża cebula(100g?)
-8 małych pomidorów(300g?)
-6 ząbków czosnku(mała głowka)
-130g tuńczyka w wodzie(puszka)
-450g łososia w wodzie(puszka)
-oliwa z oliwek do smażenia(ze dwie łyżki)
-dużo przypraw(ja dałem to:pieprz,sól,czosnek granul,gyros-kebab,papryka,oregano,bazylia,tzatziki,czosnkowy sos chilli,gril klasyczny i ziołowy)
Przygotowanie:
1.Makaron gotujemy.
2.Tuńczyka,łososia oraz wszystkie warzywa puszkowane oprócz pieczarek,odcedzamy z wody i mieszamy ze sobą.
3.Dodajemy makaron oraz przyprawy według gustu.
Teraz sos:
4.Kroimy cebule i lekko szklimy na patelni,nie smażymy!
5.Dodajemy pokrojone pomidory,odcedzone grzybki,oraz wyciśnięty czosnek.
6.Przykrywamy patelnie pokrywką,dajemy mały ogień i idziemy na około 30 min do sypialni z żoną\dziewczyną....
7.Wracamy do kuchni.
8.Jeśli sos jest za gęsty to dolewamy troche wody i zwiększamy ogień na chwile,jeśli nam odpowiada to wlewamy jogurt naturalny i doprawiamy według uznania(czosnkowy sos chilli,tzatziki,papryka,oregano,bazylia,grill ziołowy i klasyczny,sól,pieprz)i podgrzewamy przez chwile.Przyprawy są bardzo ważne bo nasz sos to na razie tylko duszone warzywa.
9.Mieszamy sos z przygotowaną wcześniej rybą.
10.Smacznego!
B-184 WW-230 T-22 Kcal-2000 Nie licząc oliwy.
Ja aktualnie jestem na redukcji więc makaron jest w ilościach śladowych.Taka ilość wystarczyła mi na 4 duże obiady w pracy.Jeden obiad to w przeliczeniu około 6 zł!!!Przygotowanie zajęło mi około 20 min,nie licząc duszenia warzyw na sos.Aha wszystkie produkty kupione w lidlu w uk ale w polskim lidlu asortyment jest identyczny,tylko pewnie troche taniej.Ja podgrzewam w mikrofalówce ale na zimno też jest za***iste.