zainspirowany przepisem na nutelle (https://www.sfd.pl/Nutella__lepsza_od_oryginału_[LC]-t746587.html) pomyslalem, jakby smakowala muffinka z ta polewa zrobiona na zimno (wstawione do lodowki). o to rezultaty, smakuje przekozacko:
1. co potrzeba:
90g platkow owsianych
3 jajka cale
45g odzywki (ja dodalem czekoladowa)
kakao do smaku
20g orzechow wloskich
mala ilosc mleka
slodzik wg. uznania
wczesniej przygotowana polewe (link podany powyzej)
foremke na babeczki (ja nie mialem, to papierem do pieczenia przedzielilem polowe foremki na ciasto i tez bylo okej)
2. platki owsiane mielimy na make, orzechy rozdrabniamy wg. uznania (ja lubie chrupiace to uzylem noza)
3. jajka, zmielone platki, odzywke oraz odrobine mleka mieszamy w misce (konsystencja troche gestsza niz na nalesniki), jesli kolor jest zbyt malo brazowy, mozna dodac kakao (na dodatek poprawi smak). wszystko mieszamy.
4. nastawiamy piekarnik na 180 stopni i mase wlewamy do formy, nastepnie czekamy na rozgrzanie sie piekarnika (mozna nastawic piekarnik przed zaczeniem robienia masy) (polecam uzyc papieru do pieczenia)
5. pieczemy 20-30 minut
6. wyciagamy, odwijamy z papieru i smarujemy polewa czekoladowa, wstawiamy do lodowki (mozna oczywiscie szamac na cieplo).
wartosci:
babeczka 820kcal
70g b / 34 g t / 58g w
wartosci z polewy samemu trzeba policzyc, bo kazdy inaczej zrobi.
Zmieniony przez - Precedens w dniu 2011-07-03 01:12:34
"gdzie Ty widzisz żebra? to mięśnie zębate...."