tutaj badanie, które to potwierdza:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19013300
Jak więc widać wpływ BCAA (leucyny) na poziom insuliny jest warunkowy i uzależniony np. od spożycia węglowodanów. Sprowadzanie działania BCAA jedynie do wpływu na insulinę jest nieporozumieniem, aminokwasy te bowiem posiadają dużo szersze właściwości.
Napisałeś:
tłuszcz się pali jak się ma energię w węglowodanach - im ma się więcej tej "energii w węglowodanach" tym tłuszcz spalany może być mniej wydajnie
ogólnie pierw schodzi glikogen woda a na końcu mięso i tłuszcz. - to trochę przesadne uproszczenie.
widziałem kiedyś takie badanie. że jak nie dostarczymy węgli prostych w czasie dnia to organizm z glikogenezy weźmie 50g cukru z białka.... więc jednak białko na cukier organizm zamienia czyż nie?? - wątpię raczej by istniało badanie, które potwierdza, że brak cukrów prostych w diecie powoduje nasilony katabolizm. Generalnie drastyczne obniżenie spożycia węglowodanów powoduje nasilony katabolizm białek. Aminokwasy bowiem są "przerabiane" na glukozę potrzebną niektórych komórkom w procesie glukoneogenezy w wątrobie.
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-08-17 06:40:12