...
Napisał(a)
Lepszy jest makaron ciemny ale jasny tez może być. Tu masz taki mały artykuł:
Brązowy makaron vs biały makaron:
Makarony, podobnie jak chleb, produkowane są ze zbóż, a konkretnie z pszenicy twardej, nazywanej też popularnie durum. Różnica między zwykłym a brązowym leży w zawartości błonnika, witamin z grupy B i mikroelementów (brązowy ma ich więcej). W różny sposób przyswajamy węglowodany zawarte w tych makaronach. Te, które są zawarte w ciemnych produktach, są dłużej trawione i dlatego po ich zjedzeniu, dłużej czujemy się nasyceni. Makaron zwykły szybko zostaje w naszym organizmie przetworzony, co skutkuje tym, że szybciej jesteśmy po nim głodni. Koniec końców podjadamy, co owocuje odkładaniem węglowodanów w postaci tłuszczów. Wyżej wymieniona zaleta ciemnego makaronu spowodowała popularne przeświadczenie, że jest on mniej tuczący. To nie prawda. Oba makarony są takie same wartości kaloryczne. Niemniej jednak trzeba pamiętać, że tym, co przede wszystkim tuczy w posiłkach z makaronem
Brązowy makaron vs biały makaron:
Makarony, podobnie jak chleb, produkowane są ze zbóż, a konkretnie z pszenicy twardej, nazywanej też popularnie durum. Różnica między zwykłym a brązowym leży w zawartości błonnika, witamin z grupy B i mikroelementów (brązowy ma ich więcej). W różny sposób przyswajamy węglowodany zawarte w tych makaronach. Te, które są zawarte w ciemnych produktach, są dłużej trawione i dlatego po ich zjedzeniu, dłużej czujemy się nasyceni. Makaron zwykły szybko zostaje w naszym organizmie przetworzony, co skutkuje tym, że szybciej jesteśmy po nim głodni. Koniec końców podjadamy, co owocuje odkładaniem węglowodanów w postaci tłuszczów. Wyżej wymieniona zaleta ciemnego makaronu spowodowała popularne przeświadczenie, że jest on mniej tuczący. To nie prawda. Oba makarony są takie same wartości kaloryczne. Niemniej jednak trzeba pamiętać, że tym, co przede wszystkim tuczy w posiłkach z makaronem
Poprzedni temat
Potrzebuje pomocy w odchudzaniu
Polecane artykuły