Anar wcale nie zadał głupiego pytania. Otóż stosunek między cynkiem a miedzią w pokarmie jest bardzo istotny. Miedź jest generalnie bardzo istotnym pierwiastkiem, gdyż jest składnikiem wielu enzymów, bierze udział w rekacjach antyoksydacyjnych, syntezie noradrenaliny oraz kolagenu i elastyny.
Jak sie okazuje, zwiekszona podaż cynku lub żelaza może osłabiać wchłanianie miedzi, gdyz pierwiastki te współzawodniczą o miejsca absorpcyjne. Cynk ponadto zwiększa w śluzówce jelita produkcję zwiazku - metalotioneiny, które wiaże miedź i utrudnia jej wchłanianie.
W wyniku nadmiaru cynku do miedzi może dochodzic do pękania naczyń krwionośnych, zwiekszonej łamliwosci kosci i zaburzen w syntezie kolagenu i elastyny, dysfunkcji mieśnia sercowego, podniesienia poziomu cholesterolu.
Temat proporcji miedzy cynkiem i miedzia w pożywieniu jest obecnie równo mocno poruszany jak stosunek wapń:fosfor. Stosunek cynku do miedzi w diecie powinien wynosic w granicach 6. Niestety rzadko tak bywa
W przypadku
ZMA nie ma większego problemu, gdyz preparat ten najczęściej spożywacie przed snem na pusty żołądek, wiec nie dochodzi do iekorzystnych interakcji z miedzią. Nie ma wiec obaw.
Jednak mimo to polecałbym w okresie przyjmowania ZMA zwiekszyc podaż produktów bogatych w miedź: orzechy, watroba, rośliny straczkowe, kasza gryczana, gruboziarniste przetwory zbożowe, razowe makarony, owoce morza, ryby - produkty te jednak i tak najczęściej w Waszej diecie występują.
szukala