Szacuny
2
Napisanych postów
15
Wiek
36 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
105895
Mam świeżo zdiagnozowane Hashimoto, wiem, że powinnam zrezygnować z glutenu, w sumie oprócz chleba żytniego 100% prawie go nie jem na co dzień. Chciałabym zrobić sobie testy alergologiczne w kierunku glutenu i mleka, (po żadnym z nich nie mam widocznych problemów gastrycznych, skórnych itp) po prostu chce zobaczyć czy bardzo pobudzają układ odpornościowy u mnie. Jakie immunoglobuliny/inne markery zrobić ? Na stronach różnych laboratoriów widzę masę badań na gluten, czy istnieje jakieś podstawowe, które określi jak bardzo jestem na niego wrażliwa? To samo tyczy się nabiału.
Drugie pytanie - podejrzewam, że będę miała trudności ze zrezygnowaniem całkowicie z glutenu i nabiału, czy ograniczenie na codzień ( + wyskoki okazjonalne - święta itp) mogą coś pomóc w temacie uspokojenia układu immuno, czy wielkość dawki glutenu/ nabiału ma znaczenie czy sam fakt jego pojawienia?
Przyjmuję euthyrox 50 1x1.
Zmieniony przez - loloo777 w dniu 2014-01-27 19:15:40
Szacuny
32
Napisanych postów
602
Wiek
40 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
1966
Sprawa wyglada w ten sposob , ze robienie testow diagnostycznych na slepo mija sie celem. Diagnostyke powinno poprzedzic przyjmowanie codzinne min 1 posiłku zawierającego gluten przez okres minimum 6 tyg.
Mnich tybetański :)
------------------------------
"Lekarz, który leczy za darmo, nic nie jest wart."Talmud
SOG ZA PORADĘ
------------------------------