Składniki:
1kg flaków wołowych.
2x udko z kurczaka.
2x marchew
2x pietruszka
1x seler
Przyprawy
2-3l wody (wedle uznania)
Wykonanie:
Flaki moczyć w wodzie 2-3h, a później wypłukać.
Zagotować wodę, wrzucić flaki i gotować około 30min., następnie odlać wodę, wlać świeżą i ponownie gotować ok. 30 min.
Wylać wodę, a flaki wyłożyć do miski.
Ugotować rosół z warzyw i kurczaka (gdy warzywa i mięso są miękkie to wyjąć i zostawić, by wystygły).
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć.
Flaki, cebulkę, ziele angielskie i liść laurowy włożyć do rosołu i gotować do miękkości.
Warzywa zetrzeć na tarce(grubej wielkości) mięso obrać i pokroić.
Następnie warzywa i mięso dodać do garnka z flakami i rosołem.
Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką czerwoną, imbirem, gałką muszkatołową w wedle uznania.
BTW na 100g
B:6,8g T:1,7g W:~0,5
http://www.sfd.pl/[BLOG]_SnicK__W_drodzę_po_wymarzoną_sylwetkę._-t1081650.html
"Pasja rodzi profesjonalizm, a profesjonalizm daje jakość, jakoś to jest luksus"