SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Zupa z owocami morza konkurs [LC] z opcją HC

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1174

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 244 Wiek 28 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 6471
Witam, pokaże przepis na zupę z owocami morza. Proporcje które podaje są na jedną porcje i wychodzi z tego konkretna micha zupy. Najpierw co będzie nam potrzebne:
-bulion warzywny 250-300 ml
-mrożona mieszanka owoców morza 125g (u mnie głównie kalmary i krewetki)
-pół cukinii
-jedna marchewka
-2-3 ząbki czosnku
-papryka (pół żółtej, pół czerwonej, pół zielonej)
-przyprawy (sól, pieprz, oregano, słodka papryka, ostra papryka, opcjonalnie sos ostrygowy)
-natka pietruszki
-pomidory w puszce 100-120g (można użyć świeżych sparzonych i obranych ze skórki)

Przygotowanie:
1. Najpierw musimy ugotować bulion warzywny (nie będę się tutaj rozpisywać bo myślę, że każdy umie, a do tego i tak robi po swojemu). Kiedy ugotujemy przelewamy przez gęste sitko 250-300 ml i wlewamy do garnka.
2. Myjemy warzywa. Cukinie kroimy w kostkę lub w paski. Paprykę (u mnie niestety 1 czerwona i pół zielonej bo nie zauważyłem, że ktoś zjadł mi żółtą xD) kroimy w kostkę, a marchewkę obieramy i tarkujemy. Całość wrzucamy na patelnie (ja na teflon by nie musieć używać tłuszczu, ale można użyć PAM lub oliwę z oliwek), wciskamy nasz czosnek i całość krótko przesmażamy (3-5min).
3. W osobnym naczyniu blendujemy nasze pomidory by utworzył nam się przecier (można niby koncentratu użyć, ale po co jak tak dużo zdrowiej jest)
4. Teraz zagotowujemy nasz bulion. Gdy będzie wrzeć dodajemy rozmrożone już owoce morza, przygotowane wcześniej warzywa i nasze pomidorki. Całość doprawiamy do smaku (polecam sos ostrygowy i paprykę ostrą)
5. Całość gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa i owoce morza będą miękkie (trzeba uważać by nie przegotować bo będziemy mieli gumiaste owoce). Mi zajmuje zwykle 5-10 min.
Teraz cieszymy się naszą pyszną nie codzienną zupką. Można dodać natkę pietruszki lub jogurt naturalny już do gotowego talerza. Osobiście by podbić węgle lubię to jeść z makaronem razowym żytnim. Ogólnie można robić sporo wariacji tego dania. Zdjęcie z opcją z makaronem :)
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 95387 Napisanych postów 365675 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1672595
łap soga .

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 244 Wiek 28 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 6471
Zapomniałem powiedzieć nie podaje btw ponieważ zależy jaką dacie mieszankę owoców morza a reszta to warzywa więc wiadoma sprawa :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10076 Napisanych postów 5676 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18532
prezentuje sie naprawdę konkretnie
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Królewski, ale prosty omlet

Następny temat

Babeczki bananowo - czekoladowe

forma lato