Jestem już dwa miesiące po zakończeniu redukcji i jeszcze w trakcie wyprowadzenia, które polega na sukcesywnym zwiększaniu kalorii po 50 co kilka dni w celu stabilizacji wagi. Ostatnie dwa miesiące realizowałam trening siłowy obwodowy dwa razy w tygodniu plus rower na świeżym powietrzu do 3 razy w tygodniu (średnio 1-1,5 h). Na wyprowadzeniu włączam sukcesywnie węglowodany do 4 posiłków, a piąty ostatni jest czysto białkowy. Białko mam założone po ok. 2 gr/1 kg, tłuszcze do ok. 1,5 gr/1 kg, a resztę uzupełniam węglowodanami.
Waga jest dość stabilna, a różnice zamykają się w obrębie 2 kg w obie strony. Zastanawia mnie jednak fakt, że na pełnym pomiarze sprzed wyprowadzenia (2 mies. temu) tkanka tłuszczowa sięgnęła 10%, a po dwóch miesiącach wyprowadzenia wzrosła do 11% przy zwiększeniu się masy mięśniowej. Jakie mogą być przyczyny zwiększenia się poziomu tkanki tłuszczowej? Zbyt szybkie tempo wyprowadzenia, czy złe założenia BTW, czy też może to fizjologiczne przyczyny i zawsze tak się dzieje po redukcji?
Nie jest to jakaś straszna różnica, bo nie sięga nawet 1 kg w przeciągu 2 miesięcy, ale progres tego stanu rzeczy mógłby być niepokojący.
Zmieniony przez - Angelica w dniu 2014-06-05 18:33:06