Stres oksydacyjny powstaje w tkankach organizmu z różnych powodów, do dobrze udokumentowanych należą: palenie papierosów, ekspozycja na promieniowanie UV, stany zapalne, a także nadmierny wysiłek fizyczny. Zdrowy organizm skutecznie broni się przed jego skutkami, a w skład bariery antyoksydacyjnej wchodzą antyoksydanty enzymatyczne (dysmutaza ponadtlenkowa, peroksydaza glutationowa, transferaza glutationowa, katalaza) oraz związki o małej cząsteczce (glutation, witaminy A, C, E, polifenole, tokoferole, karotenoidy). Utrzymywanie sprawnie działającego systemu antyoksydacyjnego wymaga dostarczania jego składników z dietą, dlatego wszystkie zalecenia zaczynają się od standardowego: „będziesz jadł 5 razy dziennie owoce i warzywa”. To konieczne, ale niewystarczające. Potrzebujemy też tłuszczu i węglowodanów (zwłaszcza w zimnym klimacie) oraz białka. Warto zwrócić uwagę na to, czy mamy wystarczające spożycie aminokwasów zawierających siarkę (cysteiny, metioniny) oraz niektórych mikropierwiastków (selenu, cynku, miedzi i manganu).
Glutation: przeciwko wolnym rodnikom i toksynom
Glutation (GSH) jest tripeptydem, to glutamylocysteinyloglicyna. Ma nietypowe wiązanie peptydowe (...)
wiecej na
Glutation i dysmutaza ponadtlenkowa: dlaczego potrzebujemy siarki i mikropierwiastków
http://perfectbody.pl/index.php?p=4&id=468&t=Glutation-i-dysmutaza-ponadtlenkowa-dlaczego-potrzebujemy-siarki-i-mikropierwiastkow