Do niedawna jako NNKT czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe uważano jedynie kwas linolowy z rodziny Omega-6 (wchodzi w skład oleju lnianego), podczas, gdy obecnie wiadomo już, że organizm ludzki koniecznie potrzebuje dostarczać z zewnątrz również kwasy z rodziny Omega-3 ( aż 50% składu oleju lnianego). Ponadto naukowcy dowodzą, że nie tylko jakość dostarczanego tłuszczu jest istotna dla zdrowia człowieka. Istotna jest także proporcja poszczególnych rodzajów spożywanych kwasów tłuszczowych.
Proporcja kwasów Omega-6 do Omega-3 w oleju lnianym wynosi 2,5:1. We wszystkich obecnie publikowanych opracowaniach dotyczących zdrowego odżywiania z kwasami tłuszczowymi zalecana "złota proporcja" waha się w granicach od 4:1 do 1:1. W naszej współczesnej diecie kwasów Omega-3 praktycznie nie dostarcza się organizmowi wogóle, a Omega-6 obecne są w nadmiarze, co - między innymi - powoduje zachwianie równowagi immunologicznej i nadmierną skłonność do stanów zapalnych organizmu.
Olej lniany w postaci nieratyfikowanego, tłoczonego na zimno oleju nie jest dostępny w sklepach spożywczych ze względu na nietrwałość kwasu z rodziny Omega-3. Bowiem wszystkie kwasy tłuszczowe wielonienasycone ulegają pod wpływem światła, powietrza i wysokiej temperatury bardzo szybkiemu procesowi utleniania. Muszą być zatem przechowywane w warunkach chłodniczych, bez dostępu światła i powietrza. Takich warunków handel detaliczny zapewnić nie może. Oleje lniane, które są rozprowadzane przez sklepy mają niską zawartość kwasów Omega-3 (nazywają się "niskolinolenowymi"), po to aby maksymalnie zredukować podatność oleju na utlenianie i dzięki temu przedłużyć trwałość produktu, co jest konieczne dla handlowców.
Dostępność wartościowego oleju lnianego
Nieratyfikowany, tłoczony na zimno olej lniany zawiera ok. 50% kwasu Omega-3.
Jest to olej lniany niedostepny na rynku spożywczym, rozprowadzany oprócz nas jedynie przez apteki, posiada stosowne atesty i dystrybuowany jest pod nazwą: Oleum Lini. Niestety w aptekach sprzedawany jest na zamówienie - przeleżawszy długi okres w hurtowniach farmaceutycznych. Jego wartość odżywcza jest w związku z tym obniżona.
Rozprowadzany olej lniany dostarczany jest nam bezpośrednio po zejściu z linii technologicznej w ciągu jednego dnia od wytłoczenia z zachowaniem koniecznych warunków transportu. Przechowujemy go w warunkach chłodniczych, bez dostępu światła i powietrza. Zamawiamy u producenta niewielkie partie produktu. Nie magazynujemy go. Na bieżąco rozprowadzamy. Dzięki temu każdy otrzymuje od nas produkt świeży i w pełni wartościowy. Każdą partię otrzymujemy wraz ze świadectwem przeprowadzonych na niej badań analitycznych, potwierdzających spełnienie wszystkich wymagań Farmakopei Polskiej V.
Skład i zawartość kwasów tłuszczowych w oleju lnianym - produkcie jednoskładnikowym.
Zestawienie tabelaryczne podano za Instytutem Włókien Naturalnych z Poznania, ulega lekkim zmianom w zależności od jakości surowca.
L.p.
nazwa kwasu tłuszczowego wzór rodzaj kwasu tłuszczowego zawartoœć w procentach
1 mirystynowy C 14:0 nasycony 0,1
2 palmitynowy C 16:0 nasycony 5,0
3 palmitoleinowy C 16:1 jednonienasycony 0,1
4 margarynowy C 17:0 nasycony 0,1
5 stearynowy C 18:0 nasycony 4,3
6 oleinowy C 18:1 c7 jednonienasycony 20,7
7 oktadecenowy C 18:1 c9 jednonienasycony 0,6
8 linolowy C 18:2 w6 wielonienasycony (dwunienasycony) 17,5
9 alfa-linolenowy z rodziny Omega-3 C 18:3 w3 wielonienasycony (trójnienasycony) 50,9
10 arachidowy C 20:0 nasycony 0,2
11 eikozenowy C 20:1 jednonienasycony 0,2
12 eikozadienowy C 20:2 wielonienasycony (dwunienasycony) 0,2
13 dokozanowy C 22:0 nasycony 0,1
Zestawienie składu kwasów tłuszczowych w oleju lnianym - produkcie jednoskładnikowym.
Zestawienie tabelaryczne podano za Instytutem Włókien Naturalnych z Poznania.
L.p. Typ kwasów tłuszczowych zawartoœć w oleju lnianym
w mg /g
1 kwasy nasycone 98
2 kwasy jednonienasycone 216
3 kwasy wielonienasycone 686
chemik-mafia.suple.hardcor.pl