Składniki:
Ser mascarpone - 100g
Ser "Cream Cheese Light 5%, Linessa" - 50g (do kupienia w sieci sklepów Lidl, ale nada się też inny maksymalnie przetarty ser twarogowy)
Żółtko jaja - 20g
Kakao - 5g
Truskawki - 50g
Orzechy włoskie - 10g
Słodzik - 5 tabletek
Przygotowanie:
Słodzik i kakao zalewamy 15ml wrzątkiem i dokładnie pozbywamy się grudek, potem ucieramy powstałą masę z żółtkiem łyżeczką. Dodajemy ser mascarpone i ser mielony (koniecznie bez grudek), mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wkrajamy truskawki i kruszymy migdały, jemy. Jak zwykle z daniami tego typu - mamy spory wachlarz modyfikacji - od dodania białka serwatkowego, przez żelatynę, do mleka kokosowego i ubitej śmietany 30%.
Makrosy do mojej propozycji deseru (spora porcja):
600kcal: 15 b/10 ww/55 tł
Wchodzi jak marzenie, sorry