Jest to pierwsza metaanaliza na ten temat. W dyskusji trafiamy na ciekawe badanie w którym można przeczytać, że podawanie kobietom i mężczyznom z zaburzoną gospodarką lipidową 136 jednostek międzynarodowych witaminy E (tj. 90 mg, przykładowo w 100 ml oleju rzepakowego tł. na zimno znajduje się 30 mg a w oliwie z oliwek 12) wraz z 250 mg witaminy C (czyli tyle co w ~200g papryki czerwonej czy 100g czarnej porzeczki) po 6 latach spowodowało spowolnienie zatykania się tętnicy (CCA-IMT; tętnica szyjna wspólna-grubość błony wewnętrznej i środkowej). W grupie suplementującej przyrost ten wyniósł 0,010 mm natomiast w grupie kontrolnej 0,014 mm [2].
Metaanalizę przeprowadzono ze względu na sprzeczne wyniki w badaniach.
Źródła:
1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24792921
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12600905