Nasz układ trawienny jest niezwykle skomplikowaną "maszyną", która pracuje w zasadzie przez cały czas, 24 godziny, 7 dni w tygodniu, czy 365 dni w roku. Nawet wtedy, gdy nie jemy, czy śpimy, cały czas zachodzą w nim różnego rodzaju procesy metabolizowania składników odżywczych, w postaci białek, tłuszczów i węglowodanów. Niestety nie zawsze pracuje on idealnie. W zależności od tego, jak odżywiamy się w ciągu naszego życia, jaką mamy aktywność, czy, ile i jakie leki stosujemy, może on nie pracować tak, jak należy. Powstają wtedy różnego rodzaju patologie funkcjonowania układu trawiennego i możliwe wynikające z tego problemy. Wyróżnić można między innymi:
- zespół jelita drażliwego,
- celiakię,
- wyniszczenie mikroflory bakteryjnej,
- zapalenie jelita,
- refluks,
- alergie,
- nietolerancje pokarmowe.
Możliwych problemów jest wiele i niekiedy ciężko określić co doskwiera konkretnej osobie. W Twoim przypadku następuje ból brzucha po zjedzeniu awokado. Powodem tego może być np. lateks, który naturalnie występuje w pewnej części produktów spożywczych. Jak podaje American College of Allergy, Asthma and Immunology jest to blisko 40000 produktów spożywczych. W tym również awokado.