- do dużego jogurtu naturalnego wlewamy 1, maksymalnie 2 krople aromatu waniliowego do ciasta (jeśli dacie więcej to będzie nieprzyjemny, gorzki posmak)
-jogurt przelewamy do plastikowego pojemnika, ewentualnie można wlać do podwójnego woreczka śniadaniowego (ale wtedy będzie trochę zabawy na drugi dzień, żeby jogurt oddzielić od woreczka), wkładamy do zamrażarki
-przygotowujemy też lód w kostkach oraz wstawiamy niegazowaną wodę mineralną do lodówki
Na drugi dzień (lub po kilku godzinach):
z jogurtu zrobiły nam się "lody", lód w kostkach jest gotowy, woda schłodzona
-w miseczce mieszamy 30g odżywki białkowej (ja użyłem czekoladowo-sezamowej) z zimną wodą mineralną
-przygotowujemy blender
-do blendera wrzucamy podzielony na kawałki zamarznięty jogurt
-dokładamy trochę kostek lodu
-dolewamy odżywkę wpc
-dosypujemy słodzik
-dolewamy trochę zimnej wody mineralnej
całość blendujemy (tak żeby lód się nie do końca rozkruszył) i przelewamy do wysokiego pucharka, dodajemy słomkę (szeroką) i gotowe
dla osób, które nie są na niskich węglach:
-można dodać owoce - np banan lub maliny, owoce myjemy i wkładamy też dzień szybciej do zamrażarki, potem dodajemy do reszty składników do blendera
Kalorie/makro ( jogurt zott naturalna rozkosz 400g, wpc trec whey 100, 30g):
kalorie 352
białko 41,1
węgle 18,5
tłuszcz 12,74