Szacuny
8
Napisanych postów
34
Wiek
33 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
2444
Witam , konkretnie chodzi o zawartość tłuszczu w karkówce PO USMAŻENIU , ILE W KOŃCU MA KARKÓWKA PIECZONA gr tłuszczu w 100 gramach ? GDYBY TABELE WARTOŚCI ODŻYWCZYCH BYŁY WIARYGODNE to bym nie pytał na tym forum
jedna strona podaje że po upieczeniu tłuszczy jest 10 gr http://kalkulatorkalorii.net/kalkulator-kalorii/530-100-wieprzowina karkowka jeszcze inna podaje że karkówka pieczona posiada 37 gr tłuszczu ,
a jest i taka które podaje 22 gr
to jak to jest w końcu ? Dla mnie jest różnica między 10 a 22 a 37 gr
Szacuny
3674
Napisanych postów
31005
Wiek
34 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
294224
jest to trudne do określenia gdyż : 1. różna zawartość tłuszczu jest w różnych karkówkach, może być to różnica nawet 10-15 % 2. smażenie smażeniu nie równe, i w związku z tym, odpowiednio dłuższe i ''intensywniejsze'' smażenie zmniejsza proporcje makroskładników
najlepiej jest po po prostu liczyć mięso przed obróbką, i najlepiej, żeby wartościowość była na etykiecie
Szacuny
67
Napisanych postów
4463
Wiek
36 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
78211
według mnie to wszystko jest bardzo orientacyjne - po pierwsze samo surowe mięso może mieć różną zawartość tłuszczu, a po drugie przecież też jest różnica jak smażysz/pieczesz. Tak na chłopski rozum - jeżeli długo obrabiasz ale w niższej temp to więcej się wytopi niż jak tylko zetniesz białko.
Jeśli chcesz - znajdziesz sposób, jeśli nie - znajdziesz powód.