Kurczak w zielonym curry
500g piersi z kurczaka
400ml mleka kokosowego
150ml bulionu drobiowego
3 łyżki zielonej pasty curry
2 łyżki oleju roślinnego (ja użyłem oleju z pestek winogron)
1 cebula
2 łyżki jasnego sosu sojowego
Sok z połowy limonki
Pokrojony szczypior
2-3 ząbki czosnku w plasterkach
W garnku rozgrzać olej, dodać cebule pokrojona w piórka, drobno posiekany szczypior i ząbki czosnku pokrojone w plasterki. Smażyć przez minutke, ciągle mieszając. Dodać 3 łyżki zielonej pasty curry, wymieszać i podsmażyć jeszcze przez 2 minutki. Wlać 150ml bulionu, 400 ml mleka kokosowego, zamieszać i doprowadzić do wrzenia. Teraz czas wrzucić pokrojone w kostkę filety z kurczaka i gotować na małym ogniu aż mięso zmięknie. Pod koniec gotowania dodać jasny sos sojowy i wycisnąć sok z połowy limonki. Całość jeszcze raz zamieszać. Można podawać z ryżem jaśminowym, chociaż basmati tez jest spoko. Pasty curry zapomniałem uwzględnić w rozpisce b/t/w ale to jedynie mała ilość węli (tabela dostępna w linku powyżej)
Zmieniony przez - maverick w dniu 2014-09-17 15:05:28