Bardzo smaczny, szybki i chrupiący - można powiedzieć podpłomyk - z błyskawicznych płatków gryczanych. Możecie go zrobić z dodatkami, jakie lubicie. Ja szczególnie polecam tutaj użycie kukurydzy i suszonej cebulki. REWELACJA!
Ale kombinować można również tak ->
* tarte jabłko + cynamon
* suszona żurawina + suszona cebulka + pestki dyni + nasiona słonecznika
* zioła prowansalskie + suszone pomidory + czosnek granulowany
itd. itd.
SKŁADNIKI:
- 100g błyskawicznych płatków gryczanych
- ciepła woda
- 50g kukurydzy z puszki
- 1x opakowanie suszonej cebulki ( nie mylić z PRAŻONĄ! )
- 1x łyżka delikatnej oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
SPOSÓB ROBIENIA:
Zasada jest MEGA prosta. W misce musimy wymieszać płatki gryczane z cebulką, solą i pieprzem. Następnie dolewamy do środka wodę. Musimy dolać jej tyle, żeby powstał nadający się do uformowania kawałek "ciasta", dlatego nie podaję tutaj ścisłej ilości. Masa nie może być zbyt rzadka ani też zbyt gęsta. Razem z wodą dodajemy również kukurydzę i oliwę z oliwek. Mieszamy i formujemy nasz "TURBO-CHLEBEK" w ulubiony kształt . Teraz wystarczy tylko wyłożyć go ( u mnie, jak widzicie ) na elektryczny grill/opiekacz do kanapek lub na suchą, teflonową patelnię. W przypadku opiekania go w opiekaczu do panini zapiekamy około 6-7 minut. Na patelni po 3-4 minuty z każdej strony. Efektem ma być chrupiący, przypieczony z wierzchu a w środku skrywający cudownie słodką i również przypieczoną lekko kukurydzę, suszoną cebulkę, cienki "TURBO-CHLEBEK".
Bez glutenu, bez mąki, expresowo!
Świetny do sałatek, świetny do past ( guacamole, hummus ), świetny do pracy/szkoły/na uczelnię jako alternatywa do zwykłej pajdy chleba czy wafli ryżowych
SMACZNEGO!
Zmieniony przez - Paszkos244 w dniu 2014-10-12 12:29:00