Składniki:
-1,2kg zmielonych ryb ( u mnie akurat to był szczupak,karp,boleń,leszcz) lecz można filety z dorsza,mintaj itp.
-0,5 kg pieczarek
-2 papryki
-2 marchewki
-1 cebula
-4 jajka
-przyprawy(suszona cebula, suszona pietruszka , papryka wędzona, pieprz ziołowy , przyprawa do ryb)
-sól z 2 łyzeczki
-150 gram sera piórko
-foremki
Dobra to do roboty
I-Mięso z ryb wrzucamy do miski i wbijamy jajka a następnie mieszamy z przyprawami, solą
II-Cebulkę kroimy w kosteczkę i klarujemy na oleju kokosowym/maśle klarowanym, pieczarki kroimy i wrzucamy to samo z papryką a marchewkę ścieramy na tarce. Całość na małym ogniu podduszamy aż zrobią się miękkie i odparuje woda.
Jak wszystko dojdzie to warzywa wrzucamy powoli do miseczki z rybą mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie napełniamy foremki farszem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni termoobieg 20-25minut.
Ser według naszych upodobań czy ścieramy , czy kroimy plasterki co dusza zapragnie :
Wartości:
B-340 gram
T-70 gram
W-20 gram
Smacznego!