witam. byłem dziś w porcie po drodze udźwignąłem pstrąga..
przepis banalnie prosty zresztą po załączonych zdjęciach będziecie widzieli.
potrzebne rekwizyty:
pstrąg - wypatroszony - u mnie 400 g okaz
2 mandarynki - w zasadzie 2 skórki i 3 te takie fragmenty
kawałek dratwy - albo innego naturalnego sznurka.
rybę należy umyć, osuszyć, ustawić w wygodnym miejscu.
mandarynki dobrze wypłukać - coby zmyć te wszystkie chemikalia, którymi opryskują.
po przygotowaniu produktów - zająć się obieraniem mandarynek.
w pomarańczowej skorupce jest najwięcej olejków eterycznych na których nam najbardziej zależy.
dlatego też tą skórkę nacinamy - w paski, w kratkę, jakkolwiek byle by ją "naruszyć"
przygotowaną rybę naładować skórkami mandarynki
następnie wzdłuż kręgosłupa mniej więcej w równych odstępach ułożyć fragmenty mandarynek
związać ją sznurkiem wczejśniej ciasno oplatając/ ściskając by się nie rozlazła - i zawiązać bezpiecznym węzłem -
z poczatku robiłem takie cyrkowe, że przy sprawdzeniu czy się dobrze trzyma rozplątywał się..
przygotować kawałek foli aluminiowej, oraz naczynie żaroodporne
piec w piekarniku w 180*C około 30 minut
wrzynający się sznurek jest wyznacznikiem gotowości do spożycia.
podawać z ulubionymi węglowodanami
wartość kaloryczną podaję dla samej ryby na 100g - cukru w 3 kawałkach mandarynki jest tyle co kot napłakał więc raczej nie ma co liczyć.
energia: 160 kcal
białko: 18.6 g
tłuszcz: 9.6 g
węgiel: 0.0 g
pozdrawiam glapswidir
Zmieniony przez - zuodziej w dniu 2014-12-19 19:37:48
"rozrywki możesz szukać na komendzie, albo z fajną dziewczyną"