Zrazy wieprzowe z sosem serowo-śmietanowym.
Gromadzimy:
-4 plastry schabu
-80 g fety
-150 g śmietany 30%
-cebulę
-garść pieczarek
-oliwki
-kilka suszonych pomidorków
-ogórka kiszonego
- ok 150 g sera żółtego
-sól
-pieprz
-ziele angielskie
-liść laurowy
-łyżkę masła
Przygotowanie:
-cebulę i pieczarki kroimy-podsmażamy na maśle.
-schab rozbijemy bardzo dokładnie i bardzo cienko
-ser trzemy na grubych oczkach
Robimy farsz
-oliwki fetę kiszonego oraz suszone pomidorki drobno kroimy
-na rozbity schab nakładamy farsz oraz ścisło zawijamy wbijając w nie wykałaczkę aby się nie rozleciały a farsz został w środku.
-wrzucamy nasze zrazy do garna z podsmażonymi warzywkami i zalewamy wodą oraz dajemy ziele angielskie liść laurowy i doprawiamy.
-dusimy ok 20 min (śmietankę wlewamy po 15 min)
-po tym czasie wyjmujemy zrazy i robimy sosik z mączki i dajemy starty ser
~B 158 W 20 T 109