"Więcej płynów
Nic tak nie wzmaga perystaltyki jelit, jak kawa. Wypita rano pobudza do pracy układ trawienny. Kawa nie powinna jednak być spożywana w nadmiarze, czasem napój warto zastąpić szklanką ciepłej wody. Wypita na czczo ma ona lekkie działanie przeczyszczające. W podobny sposób wpływa na organizm również woda wymieszana z miodem, napar z mniszka lekarskiego oraz napar ze śliwek. Po posiłku osoby zmagające się z zaparciami mogą napić się zaparzonej mieszanki ziołowej (susz z kory wierzby, melisa, dziurawiec, kłącze rzewienia, kwiat ślazu, korzeń arcydzięgla, korzeń omanu, korzeń kozłka), wspomoże ona pracę jelit. W ciągu dnia warto także wypijać 1,5-2 litry wody niegazowanej.
Odpowiednia dieta
Pracę układu trawiennego regulują produkty zawierające błonnik. Dużo błonnika zawiera m.in. chleb razowy, otręby, kapusta, groch, fasola, soja, jabłka, marchew i cebula. Przy częstych zaparciach warto zastosować dietę błonnikową: na śniadanie zjeść owsiankę, na obiad zupę-krem z warzyw (zmiksowanej i ugotowanej marchwi, pietruszki, selera i ziemniaków), a na kolację starty burak przyprawiony kminkiem. Na przekąskę między posiłkami można wybrać suszone owoce: śliwki, morele, figi. One również są pomocne na zaparcia."
[źródło: http://woman-news.pl/zdrowie/4185-domowe-sposoby-na-zaparcia]