- puszka fasoli czerwonej ok. 320 g juz bez zalewy
- 4 jajka
- 4 płaskie łyżki kakao o obniżonej zawartosci tłuszczu
- płaska łyżeczka sody
- 20 g rodzynek
- 10 tabletek aspartamu (u mnie pokruszone) - w przepisie było 7 łyżek stewi ito w sumie lepszy pomysł, bo moje wyszlo mało słodkie
WYKONANIE:
- Bialka oddzielamy od żółtek i żółtka blenderujemy na gładką mase z odsaczona i opłukana fasola. Do powstałej masy dodajemy sode, kakao i słodziwo jakie wybraliśmy.
- Białka ubijamy na sztywna piane i delikatnie łączymy z masa fasolowa po czym dodajemy rodzynki.
- Całosc na blachę i do pierkarnika na ok. 40 min w 180 stopniach.
Do ciast które piekę robię zazwyczaj polewe
- 3-4 łyżki odtłuszczonego kakao
- 4 tabletki słodzika
- kilka łyżek wrzątku (wedle pożądanej gęstości)
Całosc mieszamy do polaczenia składników i rozprowadzamy na przestudzone ciasto.
Do kawy idealna opcja.