Białka są głównym materiałem budulcowym organizmu, stanowią około 15% masy ciała człowieka, w tym głównie układu mięśniowego (90% masy mięśni, czyli tzw. Suchej masy ciała).
Tworzenie białka w organizmie, to najważniejszy proces metaboliczny, który umożliwia wzrost poziomu wytrenowania, kształtując wszystkie cechy motoryczne zawodnika, tzn. wpływa na wzrost masy i siły mięśniowej (buduje włókna mięśniowe), stanowi również materiał energetyczny w sytuacji gdy brak wystarczającej ilości węglowodanów i tłuszczów.
Ponadto białko tworzy hormony, liczne enzymy, co warunkuje poprawę wydolności organizmu.
Normy zapotrzebowania na białko w zależności od rodzaju dyscypliny sportowej:
Dyscypliny wytrzymałościowe -1,4 g- 1,6 g /1 kg wagi ciała
Dyscypliny wytrzymałościowo siłowe -1,6 g- 1,8 g /1 kg wagi ciała
Dyscypliny szybkościowo-siłowe i siłowe -1,8 g- 2,5 g / 1 kg wagi ciała
Tak wysokie zapotrzebowanie na białko można zabezpieczyć jedynie poprzez uzupełnianie diety podstawowej odżywkami białkowymi lub węglowodanowo-białkowymi (węglowodany, przyjmowane w stosunku do białek najlepiej jak 4:1, poprawiają wchłanianie i wbudowywanie białka do mięśni).
Wysokie jedno razowe porcje białka (od 50 nawet do 100 gram) podawane w 2-3 oddzielnych racjach dobowych, nasilają procesy metaboliczne w organizmie i działają jak „pigułka odchudzająca" (odżywki białkowe mogą być z powodzeniem stosowane w programie redukcji wagi ciała)
Jest to takie podsumowanie białek mam nadzieje że się przyda piszcie jak jest to przydatne mogę napisać to bardziej szczegółowo lub powrzucać takie zebrane informacje na temat węglowodanów, tłuszczy, aminokwasów, witamin, składników mineralnych.
"Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy"
Niewielu nas lubi większość nienawidzi a wszyscy się nas boją LECH POZNAŃ