...
...
Napisał(a)
Wśród osób dbających o swoje zdrowie wiele jest takich, które nie wyobrażają sobie dnia bez pieczywa. Są też tacy, który uważają, że produkt ten jest słaby jakościowo i należy go wykluczyć w pierwszej kolejności, gdy chcemy zmienić swoje nawyki żywieniowe. Prawda jest pośrodku. Pieczywo w dużej mierze niestety jest niezbyt dobre jakościowo. Producenci bazują na udziale przetworzonej i oczyszczonej mąki pszennej, jako głównego składnika chleba. Bez wątpienia warto więc wyeliminować z naszej diety pieczywo jasne, którego skład zaczyna się od mąki pszennej.
To właśnie skład produktu jest tym, na co powinniśmy zwracać szczególną uwagę dokonując zakupuj pieczywa. Dobrej jakości chleb spełniać będzie następujące cechy:
- będzie twardy i ciężki,
- nie będzie posiadał w składzie mąki pszennej, barwników (karmel),
- bazował będzie na mące żytnie, razowej, orkiszowej, graham i dodatku ziaren,
- nie będzie miał miękkiej i porowatej struktury.
Opisany przez Ciebie chleb pełnoziarnisty jest dobry jakościowo. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że zawiera sporo błonnika, co np. z udziałem dużych ilości kcal i węglowodanów w diecie może przyczynić się do problemów trawiennych.
To właśnie skład produktu jest tym, na co powinniśmy zwracać szczególną uwagę dokonując zakupuj pieczywa. Dobrej jakości chleb spełniać będzie następujące cechy:
- będzie twardy i ciężki,
- nie będzie posiadał w składzie mąki pszennej, barwników (karmel),
- bazował będzie na mące żytnie, razowej, orkiszowej, graham i dodatku ziaren,
- nie będzie miał miękkiej i porowatej struktury.
Opisany przez Ciebie chleb pełnoziarnisty jest dobry jakościowo. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że zawiera sporo błonnika, co np. z udziałem dużych ilości kcal i węglowodanów w diecie może przyczynić się do problemów trawiennych.
Moderator działu Odżywianie
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Przenosze, bo nie ten dzial
MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html
Prowadzenie, plany treningowe, plany żywieniowe: [email protected]
...
Napisał(a)
wygląda ładnie, ale to jest pieczywo glęboko mrożone odpiekane dla potrzeb biedrony. nie tykam pieczywa stamtąd ani z innych supermarketów bo wszędze to samo. wolę zapłacić więcej w małej piekarni a zjeść pełnoziarniste świeże pieczywo. pozdrawiam :)
...
Napisał(a)
Z tego wynika że trzeba będzie podjąć kolejną walkę z własnymi wypiekami , może teraz pójdzie lepiej niż ostatnoi :)
...
Napisał(a)
przynajmniej wiesz co jesz :) i nie leży rok zamrożone ;) niestety taka jest masówa - nie liczy się jakość a ilość.
1
...
Napisał(a)
Wszystko to idzie w złą stronę.. niby się rozwijamy naukowo to jednak się cofamy...chleb piecz bo po sklepowym świecisz się w nocy... kapustę kiś samemu bo prawdziwej kiszonej już nie kupisz tylko kwaszoną i tak wymieniać i wymieniać cały ten syf za który każą nam płacić nie małe pieniądze eh;/
1
...
Napisał(a)
Chleb z samej swojej natury jest kiepskim produktem. To jadło dla biedoty dla zapchania brzucha.
Nawet domowy chleb na zakwasie pozostanie tylko zlepkiem cukru i glutenu, czymś co warto wyeliminować z diety i zastąpić czymś zdrowym. Np jajkami.
Nawet domowy chleb na zakwasie pozostanie tylko zlepkiem cukru i glutenu, czymś co warto wyeliminować z diety i zastąpić czymś zdrowym. Np jajkami.
2
...
Napisał(a)
Jajka zamiast chleba?
Zależy od całokształtu diety. Nie ma co schizować. Składowo lepszy będzie j.w. chleb z małej piekarni i lepiej już taki brać
Zależy od całokształtu diety. Nie ma co schizować. Składowo lepszy będzie j.w. chleb z małej piekarni i lepiej już taki brać
...
Napisał(a)
też za bardzo nie zrozumiałem przesłania kolegi odnośnie jajek:) jak to się mówi człowiek całe życie się uczy hehe
...
Napisał(a)
Wydaje się ok. Jednak dla pewności musiałbyś mieć dokładny skład.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
testosteron0też za bardzo nie zrozumiałem przesłania kolegi odnośnie jajek:) jak to się mówi człowiek całe życie się uczy hehe
B+T zawsze będzie lepszym wyborem na śniadanie niż posiłek z węglami i glutenem. Rano tolerancja glukozy jest obniżona a podwyższony poziom kortyzolu tylko czeka by by wszystkie węgle zamieniły się w WKT i wylądowały po wsze czasy w adipocytach.
Zmieniony przez - MalcerzV3 w dniu 2015-03-20 19:28:10
5
Polecane artykuły