Szybkie placuszki owsianko wo-bananowe, a'la pancakes.
Składniki na 2 porcję;
3 jajka
7-8 łyżek płatków owsianych
30-40 g chudego twarogu
łyżeczka miodu
100 ml mleka
1 duży banan
łyżeczka masła orzechowego
1-2 łyżki mąki owsianej
Dodatek:
Mus jabłkowo-pomarańczowy:
1 duże jabłko
łyżeczka miodu
szczypta cynamonu
ok 150 ml soku pomarańczowego
łyżeczka skrobi do zagęszczenia musu
Przygotowanie:
Placki: Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na gładką masę, konsystencja powinna przypominać ciasto na naleśniki. Smażymy placuszki na rozgrzanej teflonowej patelni(najlepiej takiej do naleśników). Ja smażyłem swoje placki bez dodatku tłuszczu, na małym ogniu. Wylewamy niewielką ilość masy na środek patelni i tworzymy placek o średnicy około 10 cm, smażą się bardzo szybką. Obracamy kiedy na wierzchu placka pojawią się pęcherzyki powietrza i będzie rumiany od spodu.
Mus jabłkowy-pomarańczowy: jabłko kroimy w kostkę(ja swojego nie obierałem), do rozgrzanego rondelka wrzucam łyżeczkę masła. Dorzucam jabłko, miód i cynamon, przesmażam kilka minut i dolewam sok pomarańczowy. Gotuje i redukuje lekko sos dorzucam odrobinę skrobi do zagęszczenia, miksuje blenderem na gładka masę. Jak dla kogoś będzie zbyt kwaśny można mus jeszcze osłodzić miodem. Każdą warstwę przekładam przygotowanym musem.
Smacznego :)
Wartości kaloryczne:
Białko: 23,5 g
Węglowodany: 55 g
Tłuszcze: 18 g
Kcal: 516
Przedstawiam wam moją wersję placków na śniadanie, podobne do amerykański pancakes-ów, szybko się smażą są, bardzo pożywne i naprawdę smaczne. Do tego wyrazisty lekko kwaskowy mus jabłkowo-pomarańczowy który świetnie komponuje się z plackami. Polecam i Smacznego :).