Składniki :
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki żytniej (typ 2000) opcjonalnie kuku/ziemniaczanej
- 2 łyżki mleka 0,5%
- 200 g szpinaku
1 plasterek pokrojonej w kostkę szynki (opcjonalnie) sam nie dodawałem jestem po redukcji a więc daruje
1 łyżeczka siemienia lnianego (również do wyboru można dodać jako dodatek w ubytkach diety)
1 łyżeczka sezamu (jak wyżej)
1 lyżeczka oleju kokosowego
2 starte ząbki czosnku
Pieprz czarny do smaku / papryka slodka
Sposób przyrządzenia :
1. Szpinak podsmażamy na oleju kokosowym. Czosnek zetrzeć, dodać do szpinaku wraz z szynką i przyprawami .
2. Jajka miksujemy z mlekiem i mąką, dodajemy wystudzony szpinak z dodatkami, mieszamy.
3. Rozgrzewamy patelnię dodajemy odrobine oleju (wszystko w zależności od typu naszej pateli), wlewamy masę i smażymy na małym ogniu pod przykryciem z obydwu stron, tutaj również będzie widoczna "konieczność" smarzenia jednej lub dwóch stron :) . Na koniec posypać sezamem czy też siemieniem lnianym..
Białko - 37 g, Węglowodany -30 g, Tłuszcze - 35 g / 558 kcal
SMACZNEGO