23 lata
178cm
70kg
13,3% FAT
BMR 1768kcal
Metabolic Age 12
Visceral Fat Rating 1
BMI 21.9
Mój cel to oczywiście zbudowanie trochę masy (ok 5kg, 100% mięśnia :D ) i utzymywanie tłuszczu poniżej 10%. Dodam, że nigdy wcześniej nie stosowałem diet, jadłem bardzo chaotycznie.
Jeśli chodzi o zapotrzebowanie energetyczne wyszło mi coś takiego:
140g białko
56g tłuszcz
210g wyngiel.
No i teraz pytania do Państwa.
1. Dzisiaj o godzinie 17 wyczerpałem swój limit na węglowodany i tłuszcze, a białka zjadłem zaledwie 64g (jeszcze nie stosuję konkretnej diety, prowadzę wstępne pomiary). Żeby wyrównać zapotrzebowanie na białko planuje wcinać do końca dnia pierś z kurczaka grillowanego (w piekarniku)- czy to jest najlepsza metoda na wchłonięcie samego białka (bez suplementów)?
2. Z pogaduszek na siłowni dowiedziałem się, że przy mojej wadze jestem w stanie przyswoić 30-40g białka jednorazowo, nie częściej niż co 4 godziny? Czy to prawda, a może mit? W tym wypadku będzie mi cięzko dostarczyć przynajmniej 140g w ciągu dnia. W każdym razie biorę pod uwagę mój wiek metaboliczny, podejrzewam, że dzięki temu jestem w stanie przyjąć jednorazow więcej białka niż mówi norma.
3. Wyżej podane wartości odżywcze policzyłem według zaleceń z forum i odjąłem ok 200kcal, tak aby wyszła z tego redukcja tłuszczu. Nasuwa się pytanie, czy przez mój wiek metaboliczny te ilości węgla i fatu nie są zbyt niskie.
Z góry dzięki za odpowiedź, pozdrawiam.
Zmieniony przez - The92Bil w dniu 2015-05-11 17:48:45