Składniki na 4 porcję:
500 g piersi z kurczaka
ćwiartka dużego selera
2 średnie marchewki
5 średnich ziemniaków
1 średnia pietruszka
2 średnie cebule
2-3 ząbki czosnku
pół główki młodej kapusty
pęczek natki kolendry lub pietruszki
około 750 ml bulionu drobiowego
przyprawa garam masala
przyprawa curry
1 łyżeczka masła klarowanego(opcjonalnie)
2-3 łyżki oleju do smażenia(u mnie sezamowy)
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso umyć, oczyścić z błon, pokroić w dużą kostkę ok. 3x3 cm i zamarynować w 2 kopiastych łyżeczkach garam masala, 1 łyżeczce curry, łyżce oleju, wymieszać, przykryć folią i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Warzywa(pietruszka, seler, marchewka, ziemniaki) pokroić w kostkę dowolnej wielkości kostkę(u mnie 2x2 cm), cebule na ćwiartki a czosnek drobno posiekać. Przygotowujemy sobie patelnie oraz garnek w którym będziemy dusić nasza potrawkę. Wszystkie składniki przesmażamy partiami na rozgrzanej patelni, na oleju oraz oraz maśle klarowanym, tak aby równomiernie się zarumieniły, oprószając je delikatnie podczas smażenia szczyptą przypraw(curry, garam masala). Najpierw proponuje smażyć warzywa korzenne, następnie cebule z czosnkiem po nich wyciągnięte wcześniej z lodówki mięso, na końcu kapustę i od razu przerzucać do garnka w którym będą się dusić(kapustę dodamy na samym końcu gotowania potrawki). Zalewamy wszystkie składniki bulionem i dusimy około 15-20 minut aż ziemniaki będą miękkie. Na końcu dodajemy przesmażona kapustę, doprawiamy do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Gotowe. Smacznego :).
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Białko: 32 g
Węglowodany: 31 g
Tłuszcze: 17 g
Kcal: 423
Szybkie i proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe z nutą kuchni wschodu. Mamy tu wszystko czego potrzeba żeby zjeść pyszny, sycący i pełen składników odżywczych posiłek :). Całość przygotowań zajęła mi może z 40 minut i mam aromatyczny i pełnowartościowy obiad dla całej rodziny :). Oczywiście użyte prze zemnie przyprawy są przykładowe(można uzyc innych) nie chciałem używać zbyt wielu mieszanek żeby danie nie było zbyt skomplikowane :). Danie podałem z łyżką zimnego jogurtu i świeżą natka pietruszki. Polecam i smacznego :).